ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Αφορολόγητα, μεταφορές μετρητών, ατέλειες. Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

ααδε-αφορολόγητα-μεταφορές-μετρητών-807958

Ταξιδιωτικό οδηγό με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζουν, από τις αγορές αφορολόγητων ειδών μέχρι το πόσα χρήματα μπορούν να μεταφέρουν εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ο Οδηγός συντάχθηκε από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και αποσκοπεί στην έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε θέματα που εν δέχεται να τους απασχολήσουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, όπως η μεταφορά αγαθών στις αποσκευές τους.

Στο 11σέλιδο φυλλάδιο, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ παρέχονται πληροφορίες για τις ατέλειες που δικαιούνται οι ταξιδιώτες, τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση απαλλαγής, είτε έμμεσης, είτε άμεσης, η αγορά προϊόντων από άλλη κοινοτική χώρα ή τρίτη χώρα, πληροφορίες για τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών και για τα ρευστά διαθέσιμα.

Ατέλειες

Για παράδειγμα οι ταξιδιώτες έχουν απαλλαγές για εισαγωγές εμπορευμάτων που μεταφέρουν στις προσωπικές τους αποσκευές οι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες, εφόσον η αξία τους δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ.

Σε περίπτωση επιβατών αεροπλάνων και πλοίων, το χρηματικό όριο απαλλαγής είναι 430 ΕΥΡΩ.

Προκειμένου για ταξιδιώτες κάτω των (15) ετών η απαλλαγή περιορίζεται σε είδη συνολικής αξίας μέχρι 150 ΕΥΡΩ ανεξάρτητα από το μεταφορικό μέσο.

Προκειμένου για κατοίκους παραμεθόριων ζωνών ή μεθοριακούς εργαζόμενους και μέλη του πληρώματος μεταφορικών μέσων, η απαλλαγή περιορίζεται σε είδη συνολικής αξίας μέχρι 175 ΕΥΡΩ.

Για τα παρακάτω εμπορεύματα οι ποσότητες που μπορούν να εισαχθούν ατελώς ανά ταξιδιώτη είναι οι εξής:

Προϊόντα καπνού: Για αυτούς που ταξιδεύουν αεροπορικώς, 200 τεμάχια τσιγάρα, ή 100 τεμάχια πουράκια ή 50 πούρα ή 250 γραμμάρια καπνού ή αναλογικός συνδυασμός αυτών.

Για ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με τα λοιπά μεταφορικά μέσα: 40 τεμ. τσιγάρα ή 20 τεμ. πουράκια ή 10 τεμ. πούρα ή 50 γραμ. καπνός για κάπνισμα ή αναλογικός συνδυασμός αυτών των διαφορετικών προϊόντων.

Αλκοολούχα ποτά , εκτός του κοινού κρασιού και της μπύρας: Αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά, με αλκοολικό τίτλο μεγαλύτερο από 22% vol, ή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη με αλκοολικό τίτλο 80% vol ή μεγαλύτερο: 1 λίτρο ή-αλκοόλη και α λκοολούχα ποτά με αλκοολικό τίτλο που δεν υπερβαίνει το 22% vol: 2 λίτρα, ή αναλογικός συνδυασμός αυτών των διαφορετικών προϊόντων και- συνολικά 4 λίτρα κοινού κρασιού και 16 λίτρα μπύρα.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου