ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mαραθώνιο Eurogroup την επόμενη Πέμπτη προαναγγέλλει ο Ρέγκλινγκ

mαραθώνιο-eurogroup-την-επόμενη-πέμπτη-προανα-816397

Πολύωρη διαπραγμάτευση του Eurogroup την επόμενη Πέμπτη προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Περιέγραψε μια εκτενή ημερήσια διάταξη η οποία θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, τον καθορισμό της δόσης που θα εκταμιευτεί από τον ESM, την μεταμνημονιακή παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας και φυσικά τα μέτρα για το χρέος.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο, ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο για την Ελλάδα ούτε θα τεθούν νέοι όροι. Πρόσθεσε βεβαίως ότι θα υπάρχει αυξημένη εποπτεία δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει ένα πολύ μεγάλο δάνειο από τον ESM και τον EFSF, έχει ήδη λάβει ελάφρυνση του χρέους ενώ ανάμένεται να λάβει και καινούργια ελάφρυνση.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της «εμπλοκής» του Υπερταμείου στη δανειακή σύμβαση, ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι το νόημα είναι οι επιχειρήσεις του δημοσίου να γίνουν ποιο αποδοτικές και να αποδίδουν μερίσματα στο δημόσιο ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα εγγύησης ή ενέχυρου κρατικής περιουσίας.

Αναφερόμενος στο ύψος της υποδόσης, ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το ύψος της, ωστόσο εκτίμησε ότι θα κυμαίνεται από τα 10 έως 12 δις. ευρώ. Αξιοσημείωτη ήταν η δήλωση του κ. Ρέγκλινγκ ότι μετά τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, έλαβε όλες τις απαιτούμενες διαβεβαιώσεις ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και ότι θα εκπληρωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος, αφού επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι δεν τίθεται θέμα «υποθήκευσης» των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου επισήμανε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διευθετηθεί το χρέος και να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup του Ιουνίου 2017.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου