ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή στη δραχμή προτείνει η Pimco

επιστροφή-στη-δραχμή-προτείνει-η-pimco-851206

Στέλεχος της Pimco, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων ομολόγων στον κόσμο, θεωρεί ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πρέπει να βγουν από το ευρώ, εάν θέλουν να δουν τις οικονομίες τους να ανακάμπτουν.

«Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, χωρίς το δικό τους νόμισμα ή μεταβιβάσεις σημαντικών κεφαλαίων, δεν θα ξανασταθούν στα πόδια τους», δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο Άντριου Μπόσομγουερθ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Pimco Europe.

Έχοντας το δικό τους νόμισμα, αυτές οι χώρες «θα είχαν τη δυνατότητα να κάνουν εξαγωγές σε χαμηλότερες τιμές» και η αύξηση των εξαγωγών τους θα οδηγούσε με τη σειρά της «στην αναγκαία οικονομική ανάπτυξη», λέει.

Και μόλις θα είχε αποκατασταθεί η ανάπτυξη και η εμπιστοσύνη των αγορών ομολόγων, οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να ενταχθούν και πάλι στη Νομισματική Ένωση, κατά την εκτίμηση του κ. Μπόσομγουερθ.

Αναφερόμενος στις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Βελγίου, τα επιτόκια δανεισμού των οποίων έχουν επίσης αυξηθεί, το στέλεχος της Pimco θεωρεί ότι μπορούν να κατορθώσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους παραμένοντας στο ευρώ, αλλά με ισχυρή βοήθεια από τους εταίρους τους.

Αυτό σημαίνει, κατά τη γνώμη του, ότι η έκδοση ευρω-ομολόγων είναι «λιγότερο ή περισσότερο μακροπρόθεσμα» αναπόφευκτη, παρά τη δυσαρέσκεια της Γερμανίας, η οποία είναι κατηγορηματικά αντίθετη, φοβούμενη την αύξηση των δικών της επιτοκίων δανεισμού, και της Γαλλίας, που την υποστηρίζει.

Η Pimco είναι θυγατρική της Allianz και είναι το Νο1 επενδυτικό κεφάλαιο ομολόγων, καθώς διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1 τρισ. δολαρίων.

Η απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες για τη διαμόρφωση του Μόνιμου Μηχανισμού Κρίσεων στην Ευρωζώνη δεν ικανοποιεί τους επενδυτές, και οι εντάσεις θα διατηρηθούν και το 2011, εκτιμά.

Ωστόσο, θεωρεί ότι είναι «πλάνη» η προσδοκία πολλών πολιτικών ότι οι αγορές θα ηρεμήσουν.

«Επειδή οι αγορές δεν εμπιστεύονται ότι χώρες όπως Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία θα μπορέσουν σε μόνιμη βάση να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, θα συνεχίσουν το σενάριο της πτώχευσης, παρ’ όλα τα δάνεια του ΔΝΤ και της ΕΕ», είπε.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου