ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκλεισαν οι στρόφιγγες τραπεζικών δανείων

εκλεισαν-οι-στρόφιγγες-τραπεζικών-δα-851206

Η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά υποχώρησε τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από την ένταξη της χώρας στο ευρώ και διαμορφώθηκε στο 1% από 1,2% τον Σεπτέμβριο.

Η συνολική πιστωτική επέκταση στη χώρα επιταχύνθηκε στο 7,2% τον Οκτώβριο, σε ετήσια βάση, έναντι 6,8% τον Σεπτέμβριο και 5,7% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύθηκαν την Δευτέρα.

Η χρηματοδότηση προς τη γενική κυβέρνηση επιταχύνθηκε στο 37,4% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, από 34,1% τον προηγούμενο μήνα.

Oι συνολικές οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες έφτασαν στα 260,9 δισ. ευρώ, με τις επιχειρήσεις να οφείλουν περίπου 127 δισ. ευρώ, τους ελεύθερους επαγγελματίες 16,2 δισ. ευρώ και τα νοικοκυριά 117,9 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 2,2% στα 126,9 δισ. ευρώ, τα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίας κατά 0,1% σε 16,1 δισ. ευρώ, ενώ προς τους ιδιώτες σημείωσαν μείωση, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, 0,1% στα 117,8 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, περιορίστηκαν στα 211,3 δισ. ευρώ, από 232,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Τα 121 δισ. ευρώ είναι σε προθεσμιακές καταθέσεις και τα 67,8 δισ. ευρώ στο ταμιευτήριο.

«Η μείωση της πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, με τους τομείς της καταναλωτικής πίστης και των στεγαστικών δανείων να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες μειώσεις», σχολίασε στο Reuters ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, Νίκος Μαγγίνας.

«Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις εμφανίζουν μεγαλύτερες αντοχές εξαιτίας και των αυξημένων αναγκών χρηματοδότησης. Αναμένουμε ότι η κάμψη στην πιστωτική επέκταση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η ζήτηση θα είναι μειωμένη, ενώ τα πιστωτικά κριτήρια και οι συνθήκες ρευστότητας για τον τραπεζικό τομέα παραμένουν περιοριστικά», προσέθεσε.

Ερώτηση 16 βουλευτών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Δεκαέξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συνυπογράφουν ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, καταγγέλλοντας «ασύδοτη πρακτική» των τραπεζών, καθώς, όπως λένε, καταστρατηγούν συστηματικά το νόμο για τη ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Μιχ.Κατρίνης, Π.Κουκουλόπουλος, Δ.Καρύδης, Νικ.Ζωίδης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Σοφία Γιαννακά, Αθ.Γικόνογλου, Χρ.Κατσούρας, Σ.Μαργέλης, Οδ.Κωνσταντινόπουλος, Νικ.Σαλαγιάννης, Τόνια Αντωνίου, Γ.Αμοιρίδης, Ι.Βλατής, Α.Τριανταφυλλόπουλος και Δ.Παπουτσής.

Οι βουλευτές είχαν θέσει και προ διμήνου το ίδιο θέμα, αλλά επανέρχονται με τις διαπιστώσεις της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, ότι, παρά τις χιλιάδες αιτήσεις, έχουν αντιμετωπισθεί θετικά μόλις πέντε.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου