ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπόσχεση για μείωση τιμών σε 661 προϊόντα

υπόσχεση-για-μείωση-τιμών-σε-661-προϊόντ-471966

Μεγάλη ανταπόκριση έδειξαν οι επιχειρήσεις στο κάλεσμα κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης για μειώσεις τιμών σύμφωνα με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά την έκκλησή του στις βιομηχανίες τροφίμων, στα σούπερ μάρκετ και στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.

Στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καταδεικνύουν πως στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2011 θα υπάρξουν μειώσεις τιμών σε 661 βασικά προϊόντα οι οποίες θα κυμαίνονται από 0,71 % ως 37,9%.

Επί συνόλου 661 προϊόντων, θα επέλθουν μειώσεις έως και 5% στα μισά περίπου εξ αυτών, μειώσεις από 5% έως 10% στο 32% των προϊόντων και μειώσεις μεγαλύτερες του 10% στο 15% περίπου του συνόλου των προϊόντων με μειωμένες τιμές.

Η μεγάλη πλειοψηφία των μειώσεων τιμών στα προϊόντα (περίπου 66%) θα ισχύσει από την 1/1/2011, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 16% περίπου, θα ξεκινήσει από τα μέσα του Ιανουαρίου 2011 έως και την 1η εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2011.

Στη γενική κατηγορία «προϊόντα τροφίμων/μαγειρικής», συγκεντρώνονται τα περισσότερα προϊόντα με μειωμένες τιμές (31%), ενώ ακολουθούν η κατηγορία της «προσωπικής υγιεινής» με 18% του συνόλου των προϊόντων. Τα προϊόντα που ανήκουν στη γενική κατηγορία «Αλλαντικά», σημειώνουν τη μεγαλύτερη μεσοσταθμική μείωση τιμών, ενώ έπονται «Προϊόντα Ζαχαροπλαστικής», «Απορρυπαντικά-Καθαριστικά», «Βασικά Προϊόντα Τροφίμων» και «Προϊόντα Προσωπικής Υγιεινής». Οι μεγαλύτερες μεσοσταθμικές μειώσεις τιμών, παρατηρούνται στις ειδικές κατηγορίες «Άλευρα», «Ζάχαρη», «Παιδικές Τροφές», «Αλλαντικά», «Ζυμαρικά» και «Γάλατα».

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, άμεση ανταπόκριση στο κυβερνητικό κάλεσμα κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης έδειξαν 36 εταιρείες παραγωγής, αλλά και προμηθευτικές επιχειρήσεις οι οποίες δεσμεύθηκαν πως θα προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών σε 468 επώνυμα προϊόντα. Πολλές εκ των εταιρειών δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στην ενσωμάτωση της αύξησης του ΦΠΑ από 11% σε 13% (σε σύνολο 1.509 προϊόντων).

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε το πρωί με 40 επιχειρηματίες του κλάδου τροφίμων και άλλων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο υπουργός τόνισε ότι η ανάγκη να μειωθούν οι τιμές είναι υπαρκτή και αποτελεί στάση ευθύνης και αλληλεγγύης του κράτους και των επιχειρήσεων. "Σε αυτό το κάλεσμα βρήκαμε συμπαραστάτες δεκάδες επιχειρήσεις και η πρωτοβουλία που αναλάβαμε μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάτι θα αλλάξει στη χώρα", δήλωσε.

Επίσης σημείωσε ότι πρόκειται για μειώσεις και όχι για προσφορές. Για πραγματικές μειώσεις τιμών που θα ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011 από τον κλάδο των προμηθευτών της βιομηχανίας αλλά και του λιανεμπορίου με τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή και θα επακολουθήσουν και άλλες μειώσεις, ενώ ζήτησε από την άλλη πλευρά και οι πολίτες να αξιοποιούν τα εργαλεία που τους δίνει η πολιτεία όπως το παρατηρητήριο τιμών.

Ο υφυπουργός κ. Ντ. Ρόβλιας ανέφερε ότι η πρωτοβουλία είναι μια εθνική συμβολή για την ανακούφιση των λαϊκών εισοδημάτων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου