ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο χαράτσι 2% σε κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές

νέο-χαράτσι-2-σε-κινητά-τάμπλετ-και-υπο-14493

Με τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση εισάγεται η εφάπαξ “εύλογη αμοιβή” 2% σε τάμπλετ και smartphone, υπέρ των δικαιούχων πνευματικών έργων. O ίδιος φόρος υπέρ τρίτων επιβάλλεται και στους φορητούς και επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Η τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού που ψηφίστηκε χθες προβλέπει την επιβολή του τέλους του 2% σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανεξαιρέτως, αν και η αρχική ρύθμιση προέβλεπε την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, με κεντρική μνήμη πάνω από 4 Gigabytes.

O Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) αντέδρασε άμεσα και έκανε λόγο για ένα «άδικο» και «αντιαναπτυξιακό» ψηφιακό τέλος, το οποίο βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

«Ο ΣΕΠΕ εκφράζει για πολλοστή φορά την έντονη αντίθεσή του στον νόμο για την εύλογη αμοιβή των πνευματικών δικαιωμάτων με αφορμή τη συγκεκριμένη τροποποίηση και επισημαίνει τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει», αναφέρει χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανακοίνωση.

Η συνολική επιβάρυνση του κλάδου –αφορά κυρίως τους εισαγωγείς, αλλά και τους συναρμολογητές PCs, smartphones κ.λπ.– εκτιμάται σε 65 εκατ. ευρώ και είναι 24 φορές υψηλότερη (αναλογικά) από τα αντίστοιχα που έχουν θεσπιστεί στην Ισπανία.

Όπως εκτιμάται, το κόστος αναμένεται να μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι η «εύλογη αμοιβή» των δικαιούχων ορίζεται στο 4% της αξίας των συστημάτων φωτοαντιγραφής και του εκτυπωτές, ενώ στο 6% έχει οριστεί η ίδια αμοιβή για τις συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας, όπως επίσης και σε κάθε μέσο ηλεκτρονικής αποθήκευσης (δίσκοι κ.λπ.).

Να σημειωθεί ότι μόλις πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τάσος Τζήκας ζητούσε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε επίσημο δείπνο προς τιμήν του, να αποσύρει οριστικά το μέτρο, χαρακτηρίζοντάς το άδικο και ιδιαίτερα αρνητικό για τον κλάδο.

«(Eίναι) ένα μέτρο άδικο, που πλήττει ευθέως το μεγάλο στοίχημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου», είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ενώ ο κ. Τζήκας εισηγήθηκε στον κ. Τσίπρα τη θεσμοθέτηση της απόσβεσης του 100% για κάθε επιχείρηση οποιασδήποτε επένδυσης σε έρευνα και τεχνολογία, ένα μέτρο που θα δημιουργήσει εξαιρετικά γόνιμες συνθήκες για νέες επενδύσεις στον κλάδο.

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία κατέθεσε την τροπολογία, σημείωσε σχετικά:

“Δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να διενεργήσουμε πλήρη δημόσια διαβούλευση για το θέμα αυτό, όπως θα θέλαμε κατά την εκπόνηση του ν. 4481/2017, κι αυτό διότι ο συγκεκριμένος νόμος είχε πάρα πολλά φλέγοντα ζητήματα, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν“.

Για τη νομοθεσία σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές είπε ότι “ισχύει ό,τι προβλέφθηκε και τον Ιούλιο του 2017”.

Σε σχέση με εισπράξεις των οργανισμών από την ιδιωτική αναπαραγωγή αναφέρθηκε ενδεικτικά σε κάποια νούμερα.

“Σε χώρες πληθυσμιακά παρόμοιες με την Ελλάδα, όπως η Αυστρία η συνολική εύλογη αμοιβή που καταβλήθηκε το 2015 στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης ανήλθε περίπου σε 10 εκατ. ευρώ, στο Βέλγιο σε 25 εκατ. ευρώ και στην Πορτογαλία σε 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα για το ίδιο έτος, τα ποσά εύλογης αμοιβής που καταβλήθηκαν εκ μέρους των υπόχρεων, για όλα τα τεχνικά μέσα, συσκευές και υλικούς φορείς και αποθηκευτικά μέσα, ήταν συνολικά 1.593.407,92 ευρώ”.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου