ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιμέτωποι με… τριπλές εισφορές χιλιάδες επαγγελματίες

αντιμέτωποι-με-τριπλές-εισφορές-χιλ-31251

Μια πολύμηνη περιπέτεια ξεκινάει από αυτό τον μήνα για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι για τουλάχιστον το επόμενο 12μηνο θα βρεθούν αντιμέτωποι με διπλές και τριπλές ασφαλιστικές εισφορές. Εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών, τα «θύματα» θα είναι αυτά που εμφάνισαν αύξηση κερδών στην περυσινή φορολογική δήλωση. Και αυτό διότι:

1. Από το τέλος Μαϊου και για τους επόμενους πέντε μήνες, θα πρέπει να πληρώνουν αναδρομικά τις διαφορές που θα προκύψουν από τις ασφαλιστικές εισφορές.

2. Ταυτόχρονα θα πρέπει να πληρώνουν και τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές του 2018 οι οποίες και πάλι δεν είναι οριστικές καθώς αποτελούν προκαταβολή η οποία έχει υπολογιστεί με βάση τα κέρδη του 2016 ενώ η κανονική εκκαθάριση θα πρέπει να γίνει με βάση τα φορολογητέα κέρδη του 2017 τα οποία τώρα δηλώνονται στην εφορία (και μέχρι το τέλος Ιουνίου)

3. Για περισσότερους από 100.000 ασφαλισμένους, εξακολουθεί και υπάρχει η εκκρεμότητα με την αναδρομική καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για την επικούρηση και το εφάπαξ. Οι ασφαλιστικές εισφορές οφείλονται αναδρομικά από την 1/1/2017 και τα ποσά των αναδρομικών είναι πολύ μεγάλα. Μηχανικοί, δικηγόροι και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, θα βρεθούν πολύ σύντομα να πληρώνουν τριπλές εισφορές: τα τρέχοντα, τα αναδρομικά του 2017 για την κύρια ασφάλιση και τα αναδρομικά για την επικούρηση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το γεγονός ότι φτάσαμε στον Μάιο του 2018 για να ξεκινήσει η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2017 οι οποίες αρχικά υπολογίστηκαν με βάση τα κέρδη του 2015 και τώρα επανυπολογίζονται με βάση τα κέρδη του 2016, συνιστά από μόνο του σημαντικό πρόβλημα. Στο υπουργείο Εργασίας, θέλουν φέτος να κινήσουν πιο γρήγορα τις διαδικασίες. Έτσι, είναι πιθανό, τον Σεπτέμβριο που θα τελειώσουν τα αναδρομικά του 2017 (σ.σ για όσους προκύψει θετική διαφορά το ποσό θα καταβληθεί σε 5 δόσεις δηλαδή μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου) να μπει στο τραπέζι η άμεση εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2018 οι οποίες θα πρέπει να επανυπολογιστούν με βάση τα κέρδη του 2017 και όχι με βάση τα κέρδη του 2016 όπως υπολογίζονται τώρα. Αν αυτό γίνει, τα αναδρομικά θα συνεχιστούν για όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Και φτάνοντας στο τέλος του έτους, οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων που «τολμούν» να εμφανίζουν περισσότερα κέρδη από τα 7000-8000 ευρώ που δηλώνει η μεγάλη πλειοψηφία, πάλι δεν θα έχουν τελειώσει με τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Από το τέλος του έτους, αλλάζει και πάλι ο τρόπος υπολογισμού. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί του αθροίσματος «καθαρά κέρδη συν ασφαλιστικές εισφορές προηγούμενου έτους» χωρίς να εφαρμόζεται η έκπτωση του 15% που ισχύει για τη φετινή. Χρονιά. Θα βγούμε από τα μνημόνια, θα βγει η απόφαση του ΣτΕ για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών και οι επαγγελματίες δεν θα έχουν μάθει ακόμη πόσα θα πρέπει να πληρώνουν…

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου