ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοιτητές χτυπούν την «πόρτα» της αγοράς

φοιτητές-χτυπούν-την-πόρτα-της-αγορ-34391

Η εικόνα μέσα στο Ζάππειο Μέγαρο έδινε την αίσθηση ότι κάτι ενδιαφέρον συνέβαινε στον χώρο. Εντονες συζητήσεις, χαμόγελα και χειραψίες μπροστά από τα «περίπτερα» έφερναν πιο κοντά τους επισκέπτες της εκδήλωσης, δηλαδή τους φοιτητές, με τους εκθέτες που ήταν εκπρόσωποι ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών. Συνολικά, πενήντα εταιρείες πήραν μέρος στην εκδήλωση του Job Fair Athens, της μεγαλύτερης φοιτητικής πρωτοβουλίας που διοργανώνεται για 7η χρονιά στην Αθήνα και που στόχο έχει να φέρει σε επαφή το πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας.

«Η ιδέα μας είναι ότι από τη μία υπάρχουν νέοι άνθρωποι που έχουν το ταλέντο και τις ικανότητες να προσφέρουν στις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που αναζητούν υπαλλήλους, και από την άλλη υπάρχουν εταιρείες που αναζητούν ανθρώπους με συγκεκριμένες δεξιότητες και δεν τις βρίσκουν», λέει στην «Κ» ο Ιάσων Παπαγεωργίου, μέλος της οργανωτικής ομάδας του Job Fair, εξηγώντας ότι όταν ξεκίνησε η πρωτοβουλία, το 2011, οι διοργανωτές πίστεψαν ότι αυτός θα ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος να ανακόψουν το brain drain. «Εμείς θέλουμε να πούμε στους φοιτητές ότι «ευκαιρίες υπάρχουν, ελάτε να τις δείτε», συμπληρώνει.


Πρώτη ημέρα, χθες, του Job Fair Athens στο Ζάππειο. Φοιτητές και απόφοιτοι ΑΕΙ θα συναντήσουν εκπροσώπους εταιρειών και πολλοί θα προσληφθούν.

Κάθε χρόνο, περίπου 2.500 φοιτητές και απόφοιτοι από πολυτεχνικές, οικονομικές και τεχνικές σχολές της Αθήνας, επισκέπτονται τη διήμερη εκδήλωση, όχι μόνο για να αφήσουν το βιογραφικό τους αλλά και για να δώσουν μια πρώτη συνέντευξη σε εκπροσώπους εταιρειών που βρίσκονται εκεί. Οι περισσότεροι, πάντως, φεύγουν αισιόδοξοι. Οπως η Μαρίνα Μπομπολάκη, φοιτήτρια μεταπτυχιακού στο τμήμα πληροφοριακών συστημάτων του πανεπιστημίου Αθηνών. «Η συνέντευξη πήγε πολύ καλά και περιμένω σύντομα να με καλέσουν για μία ακόμη συνάντηση στην εταιρεία. Για εμάς που δεν έχουμε προϋπηρεσία και που σε αυτή τη δύσκολη περίοδο σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια, τέτοιες εκδηλώσεις μας δίνουν την αισιοδοξία να συνεχίσουμε να ελπίζουμε», μας λέει.

Ο Ντάνιελ Ματζάκος, φοιτητής στο ΤΕΙ Πειραιά, δεν αποκλείει την πιθανότητα να φύγει στο εξωτερικό εάν δεν βρει δουλειά στον τομέα που τον ενδιαφέρει, τον προγραμματισμό. Ωστόσο, όπως λέει, θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να μείνει εδώ. Τον συναντήσαμε αμέσως μετά τη συνέντευξη που έδωσε σε εταιρεία πληροφορικής και μας μίλησε για την εμπειρία του. «Με ρώτησαν αν έχω εργαστεί κατά τη διάρκεια των σπουδών μου και αν έχω πάρει μέρος σε ομαδικά πρότζεκτ. Πήγε πολύ καλά και ελπίζω να με καλέσουν ξανά», τονίζει.

Πάντως, οι φοιτητές πριν από κάθε συνέντευξη ήταν καλά προετοιμασμένοι. Σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία συνάντησης, στο CV Corner, εθελοντές έβλεπαν τα βιογραφικά τους και τους έδιναν συμβουλές ώστε να τα συντάξουν σωστά. «Μου έδειξαν τι πρέπει να αλλάξω, τι να σβήσω καθώς και τι εκφράσεις να χρησιμοποιήσω. Ηταν πράγματα που δεν τα γνώριζα και με βοήθησαν πολύ», μας λέει ο Γιώργος Δημητρακόπουλος προπτυχιακός φοιτητής στο Πολυτεχνείο.


Η Βασιλική Παπακώστα και ο Ιάσων Παπαγεωργίου, μέλη της οργανωτικής ομάδας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τις εταιρείες που συμμετέχουν στο Job Fair Athens είναι να διαθέτουν έναν σημαντικό αριθμό ανοιχτών θέσεων εργασίας. «Οι περισσότερες εταιρείες αναζητούν εργαζομένους κυρίως στον τεχνολογικό τομέα, για τον οποίο υπάρχει μεγάλη ζήτηση και οι αποδοχές είναι καλές, αλλά και στον οικονομικό», τονίζει ο Σπύρος Βεζυράκης, μέλος της οργανωτικής ομάδας.

Σε ένα από τα περίπτερα, συζητούμε με τον Νίκο Μοσχάτο, διευθυντή προσωπικού της Accenture, πολυεθνικής εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών. «Αναζητούμε ταλέντα», μας λέει. «Θέλουμε να καλύψουμε 111 θέσεις μόνιμης απασχόλησης και ενδιαφερόμαστε για απόφοιτους κυρίως στους τομείς της τεχνολογίας και των analytics. Στην εταιρεία μας, το 80-85% των ατόμων που προσλαμβάνουμε είναι χωρίς προϋπηρεσία και ο λόγος είναι διότι πιστεύουμε ότι μέσα από τους νέους θα βρούμε αυτούς που θέλουν να κάνουν τη διαφορά», τονίζει.

Το όραμα

Εκατόν σαράντα εθελοντές υπό την αιγίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εργάστηκαν επί έξι μήνες για τη διοργάνωση του Job Fair Athens. «Το όραμά μας μέσα από αυτή τη διημερίδα είναι οι νέοι της Ελλάδας να επιλέγουν συνειδητά την επαγγελματική τους πορεία και να είναι προετοιμασμένοι με τις απαραίτητες δεξιότητες για την επιτυχία τους σε αυτήν», συνοψίζει η Βασιλική Παπακώστα, μέλος της οργανωτικής ομάδας.

Η εκδήλωση ολοκληρώνεται το βράδυ της Παρασκευής στο Ζάππειο Μέγαρο.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου