ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ευρωομόλογο διχάζει το Eurogroup

το-ευρωομόλογο-διχάζει-το-eurogroup-475056

Η ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων είναι ελκυστική, αλλά ο μηχανισμός για την διαχείριση των οικονομικών κρίσεων είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), υπογράμμισε χθες ο ευρωπαίος Επίτροπος για τις Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν ενώ αντίθετα η καγκελάριος Μέρκελ τάσσεται κατά της έκδοσης γιατί δεν προβλέπεται από τη συνθήκη της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι οι χώρες της ευρωζώνης αποφάσισαν τον Μάιο να συστήσουν το Ταμείο ως ανάχωμα στην κρίση χρέους, απορρίπτοντας τότε την ιδέα των ευρωομολόγων.

«Τα ευρωομόλογα αποτελούν μια παλαιά ιδέα και έχει υπάρξει μακρά συζήτηση εδώ και μια δεκαετία», δήλωσε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι «βρίσκω την ιδέα ελκυστική σε θεωρητικό επίπεδο.

» Ωστόσο, αν θυμάμαι καλά, η Κομισιόν έκανε τον Μάιο πρόταση για ένα κοινό εργαλείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας που βασιζόταν σε δάνεια με την εγγύηση κρατών-μελών. Απ’ όσο καταλαβαίνω, έτσι έχουν τα πράγματα μέχρι στιγμής».

Επιπλέον, ο επίτροπος Ρεν ανέφερε: «Πάντα εξετάζουμε πολύ προσεκτικά όλες τις προτάσεις από τα κράτη-μέλη» ενώ σε ερώτηση για το αν χρειάζεται να ενισχυθεί ο προσωρινός μηχανισμός απάντησε: «Αυτό θα είναι ένα από τα θέματα συζήτησης στη σημερινή συνάντηση [σ.σ. τη Δευτέρα]».

Παρά ταύτα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τάχτηκε κατά της έκδοσης ευρωομόλογου, υπογραμμίζοντας ότι «η συνθήκη της ΕΕ δεν προβλέπει την έκδοση κοινού ευρωομολόγου και ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αύξηση των κεφαλαίων του υφιστάμενου μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης».

Στο επίκεντρο ο μηχανισμός

Προσερχόμενος στη σύνοδο του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου και προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών Ντιντιέ Ρεϊντέρς ανέφερε ότι οι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν το ύψος ενός μόνιμου μηχανισμού βοήθειας για τις χώρες που βρίσκονται σε οικονομική κρίση.

Ο Βέλγος υπουργός ανέφερε ακόμη ότι αντικείμενο πιθανόν να αποτελέσει και ο υφιστάμενος μηχανισμός χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Θα γίνει συζήτηση για τον μόνιμο μηχανισμό και «ίσως θα πρέπει επίσης να συζητήσουμε και τον προσωρινό μηχανισμό» διευκρίνισε στους δημοσιογράφους. «Εάν κάνουμε πρόοδο σε αυτό το θέμα (το μόνιμο μηχανισμό), μπορούμε επίσης να συζητήσουμε τον προσωρινό μηχανισμό».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου