ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν αποκλείουν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

δεν-αποκλείουν-αναδιάρθρωση-του-ελλη-475954

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, ακόμη και σε περίπτωση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.

«Θα κάνατε λάθος εάν αποκλείατε την πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρέους σε κάποιο [σ.σ. χρονικό] σημείο», σχολίασε στο Bloomberg o Τζον Στόπφορντ, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της Investec Asset Management, που διαχειρίζεται κεφάλαια 65 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα έχει ένα δομικό πρόβλημα, και πρέπει να υπάρχει κίνδυνος [σ.σ. αν] έχουμε μια ακόμη ύφεση ή οικονομική κρίση», προσέθεσε.

«Στο τέλος του παιχνιδιού, χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα βρεθούν με πολύ υψηλά επίπεδα χρέους», είπε.

Το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών βρίσκεται σε απόσταση 100 μονάδων βάσης περίπου, από το επίπεδο-ρεκόρ του περασμένου Μαΐου οπότε η Ελλάδα προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στο Bloomberg, η ελληνική οικονομία προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 2,7% το 2011 και 0,1% το 2012.

Το κόστος δανεισμού στις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης αναρριχήθηκε στις 29 Νοεμβρίου, αφού η Ιρλανδία ακολούθησε την Ελλάδα στο μηχανισμό στήριξης.

«Οποιαδήποτε επιμήκυνση του της περιόδου αποπληρωμής θα ήταν ασφαλώς θετική για την Ελλάδα, αν και δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα αναδιάρθρωσης καθώς οι κίνδυνοι υστέρησης του προϋπολογισμού είναι υπαρκτοί», δήλωσε το στέλεχος της τράπεζας Deutsche Bank AG στο Λονδίνο, Μοχίτ Κουμάρ.

«Η πολιτική στήριξη που παρέχεται στην Ελλάδα εξαρτάται από τη δυνατότητά της να πετύχει τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής. Πολλά μπορεί να συμβούν την επόμενη τριετία», εκτίμησε.

«Εάν οι κάτοχοι ομολόγων υποστούν "κούρεμα" στις τοποθετήσεις τους στα ελληνικά ομόλογα, το καλύτερο θα ήταν να γίνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα γνωστές οι σχετικές λεπτομέρειες», δήλωσε ο Σπένσερ Τζόουνς, στέλεχος της Newstate Partners LLP, η οποία ειδικεύεται επί θεμάτων κρατικού χρέους.

Όσα περισσότερα κεφάλαια αντλεί από το μηχανισμό στήριξης η Ελλάδα, τόσο βαθύτερες γίνονται οι πιθανές ζημίες εάν χρειαστεί αναδιάρθρωση χρέους, είπε.

«Κατά την εκτίμησή μου, η Ελλάδα ίσως αποφύγει την αναδιάρθρωση χρέους, αλλά αυτήν την εκτίμηση ξεκάθαρα δεν την τρέφουν πολλοί στην αγορά», τόνισε.

Ενόχληση στο υπουργείο Οικονομικών

Υπογραμμίζοντας τους κινδύνους για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων, η Standard & Poor’s ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας.

«Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s να θέσει την Ελληνική Δημοκρατία υπό παρακολούθηση με αρνητική προδιάθεση (negative credit watch), αποτελεί έκπληξη δεδομένων των πρόσφατων επιτυχιών του ελληνικού οικονομικού προγράμματος στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και των μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών, εκφράζοντας έτσι την ενόχληση της κυβέρνησης.

Όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, «η απόφαση στηρίζεται αποκλειστικά σε εξελίξεις εκτός Ελλάδος και, πιο συγκεκριμένα στον προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος αναμένεται να εισαχθεί μετά το 2013. Η απόφαση αποτελεί μια προσέγγιση της επίπτωσης του ESM στις αγορές, η οποία αγνοεί το ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα στη μείωση της αβεβαιότητας».

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η προσέγγιση της S&P αφορά μόνο σε χώρες με προβλήματα πρόσβασης στις αγορές μετά το 2013 και δεν μπορεί να ισχύει για την Ελλάδα, η οποία ήδη λαμβάνει οικονομική υποστήριξη, για να λύσει το υπάρχον πρόβλημα του δημόσιου χρέους «με πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι τώρα».

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου