ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οχι μικροκομματικές προσεγγίσεις στην κρίση

οχι-μικροκομματικές-προσεγγίσεις-στ-476435

«Έχουμε μπει σε ένα δρόμο, που είναι δύσκολος, αλλά ο μόνος που θα μας οδηγήσει κάπου, γιατί οι άλλοι οδηγούν σε αδιέξοδο» ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2011.

«Είμαστε σε ένα σημείο που δεν υπάρχει περιθώριο για μικροκομματικές προσεγγίσεις, μαγικές συνταγές και μεγάλα λόγια» ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας τις αναφορές της ΝΔ περί μηδενισμού του χρέους εντός 18 μηνών – αναφορές που ωστόσο, δεν προτάχθηκαν χθες από τον εισηγητή της.

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να μιμηθεί το αντίστοιχο συντηρητικό κόμμα της Πορτογαλίας που υπερψηφίζει τον Προϋπολογισμό των σοσιαλιστών και παρατήρησε πως «το πλαίσιο της ΝΔ, μιλά για συγκράτηση δαπανών, μείωση φοροδιαφυγής, αξιοποίηση κρατικής περιουσίας. Μα και τα τρία, βρίσκονται στο επίκεντρο της δικής μας πολιτικής! Μπορεί να έρθει η ΝΔ στο Γενικό Λογιστήριο και να μας πει τους κωδικούς, απ’ όπου θα κόψει δαπάνες;» αναρωτήθηκε ο υπουργός.

Απαντώντας δε, στην παρατήρηση του Μάκη Βορίδη (ΛΑΟΣ), πως «δεν γίνεται ανάπτυξη με φορολογία 45%», παρατήρησε πως «τα μερίσματα στην Ιρλανδία φορολογούνται με 48,5% ενώ με την αύξηση κατά 2% στην Ιρλανδία, ο ήδη μεγάλος ΦΠΑ στη χώρα αυτή, (21,5%) θα πάει πιο ψηλά απ’ την Ελλάδα».

Στην αντιπρόταση του Παναγιώτη Λαφαζάνη (ΣΥΡΙΖΑ), για άρνηση πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας και διεκδίκηση αναθεώρησης του χρέους, ο κος Παπακωνσταντίνου καυτηρίασε την «ρητορική Ντάριο Φο, του στυλ «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω»»: «Δυστυχώς ή ευτυχώς, η πραγματική οικονομία ξεπερνά τα όρια ενός θεατρικού έργου. Τα κόμματα που σοβαρά υποστηρίζουν ότι πρέπει να ζητήσουμε κούρεμα, θα πρέπει να σκεφτούν ποιος θα θιχτεί περισσότερο. Θα είναι οι φτωχότεροι – και όχι όσοι έχουν ήδη βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό» υποστήριξε ο υπουργός.

Οι εισηγητές

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Νάσος Αλευράς, απαντώντας στις «αντιμνημονιακές» βολές της ΝΔ, παρατήρησε πως «η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα μνημονίου, αλλά χρέους. Και όποιος δεν το λέει και καλλιεργεί νοοτροπίες ήσσονος προσπάθειας, παραπλανά το λαό».

Για λογαριασμό της ΝΔ, ο Χ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε «εικονικό» και «εκτός πραγματικότητας» τον Προϋπολογισμό, ενώ έψεξε την μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης, παρατηρώντας πως «η ύφεση είναι βαθειά και παραμένει».

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος προέβη σε μια γενικότερη ανάλυση της δημοσιονομικής κρίσης, την οποία διέκρινε να συνδέεται άμεσα με την διεθνή καπιταλιστική κρίση.

Ο Μάκης Βορίδης, του ΛΑΟΣ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την «ανεπαρκή δημοσιονομική προσαρμογή που ασκεί»: «Πρέπει να παίρνεις τα 2/3 απ’ τις δαπάνες και το 1/3 απ’ τα έσοδα και όχι το ανάποδο που κάνετε. Αναρωτιέμαι πόσους διεφθαρμένους φορολογικούς ελεγκτές πιάσαμε;».

«Το 2010 ήταν τραγικός χρόνος – το 2011 μπαίνουμε σε εφιάλτη» παρατήρησε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ). «Η επιμήκυνση του χρέους, δεν ήταν για να διευκολυνθεί η χώρα, αλλά για να διευκολυνθούν οι πιστωτές, να πάρουν τα λεφτά τους. Θα έχει επώδυνες συνέπειες για το λαό» προέβλεψε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Φρένο στα σενάρια για Αγροτική Τράπεζα

Φρένο στα σενάρια συγχώνευσης της ΑΤΕbank έβαλε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, έπειτα από την έντονη φημολογία που κυκλοφόρησε στην αγορά μετά την ενημέρωση που έκανε την Τετάρτη σε περίπου 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την εξυγίανση της τράπεζας προβλέπει «πάγωμα» των προσλήψεων για μια πενταετία (δεν θα προσληφθούν ούτε οι 700 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ), μείωση μισθών κατά 10% τουλάχιστον και περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις από την τρόικα για το κλείσιμο της τράπεζας, αλλά δεν υπάρχει ούτε καν ως σκέψη ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η ΟΤΟΕ αντιδρά

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, σε συνάντηση τέθηκαν οι κοινές θέσεις Ομοσπονδίας και Συλλόγου, για τη συνέχιση του ρόλου της Αγροτικής στο πλαίσιο ενός δημόσιου πυλώνα τραπεζών, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.

Επίσης, ανέφεραν ότι στην περίπτωση μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων και συρρίκνωσης των εργασιών της τράπεζας, θα υπάρξουν κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους.

Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων επισημαίνεται ότι θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της, προκειμένου να αξιολογήσει συνολικά τις θέσεις του υπουργού, να σταθμίσει τις εξελίξεις και να λάβει αποφάσεις.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου