ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Νέος ΚΟΚ: Για ποιες παραβάσεις έρχονται πρόστιμα μαμούθ

νέος-κοκ-για-ποιες-παραβάσεις-έρχοντα-90963

«Ταξικά» και τα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Δηλώνεις υψηλά εισοδήματα ή έχεις μεγάλη ακίνητη περιουσία; Η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη ή η χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς handsfree θα σου κοστίζει έως και 1800 ευρώ. Αν πάλι δεν έχεις εισοδήματα ή φοροδιαφεύγεις, η ποινή δεν θα ξεπερνάει τα 600 ευρώ.

Τη σύνδεση όλων των προστίμων του νέου ΚΟΚ με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που κατατέθηκε αργά τη νύχτα στη Βουλή. Ενώ καταργείται η έκπτωση του 50% που προβλέπεται σήμερα για όσους πληρώνουν το πρόστιμο εντός 10 ημερών, θεσπίζεται νέο πλαίσιο το οποίο κατατάσσει τα πρόστιμα σε τρεις βασικές κατηγορίες ανάλογα με την επικινδυνότητα της παράβασης.

1. Στην πρώτη κατηγορία κατάσσονται οι παραβάσεις χαμηλής επικινδυνότητας οι οποίες θα τιμωρούνται με πρόστιμο έως και 100 ευρώ

2. Στην δεύτερη κατηγορία θα είναι οι ποινές μεσαίας επικινδυνότητας οι οποίες θα τιμωρούνται από 101 έως 300 ευρώ και

3. Στην 3η κατηγορία θα είναι οι ποινές υψηλής επικινδυνότητας όπου το πρόστιμο θα είναι από 301 έως και 600 ευρώ.

Θα υπάρχουν και ποινές «πολύ υψηλής συχνότητας πρόκλησης ατυχημάτων» και «αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς» οι οποίες θα τιμωρούνται με διοικητικές κυρώσεις (αφαίρεση πινακίδων, διπλώματος) και όχι με πρόστιμα. Η κατανομή θα γίνεται με απόφαση του υπουργού Μεταφορών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα μπορούν να θεσπιστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με βάση τα οποία τα πρόστιμα που προαναφέρθηκαν θα μπορούν ακόμη και να τριπλασιάζονται . Έτσι, οι ποινές θα φτάνουν ακόμη και στα 1800 ευρώ για όσες παραβάσεις μπουν στην 3η κατηγορία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μια μεταβατική περίοδο. Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση στην οποία αναφέρεται το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, θα ισχύουν τα σημερινά πρόστιμα με έκπτωση 40%. Η έκπτωση δεν θα ισχύει για σοβαρές παραβάσεις όπως η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, η τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, η παράνομη προσπέραση οχήματος, η κατανάλωση αλκοολ κλπ.

Για τις πολύ σοβαρές παραβάσεις (κατανάλωση αλκοολ, παραβίαση STOP και ερυθρού σηματοδότη, παραβάσεις που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων καθώς και των παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης, θα προβλέπεται ακόμη και αφαίρεση του διπλώματος δια βίου. Αυτό θα γίνεται να καταγράφεται η ίδια παράβαση για τρεις φορές μέσα σε πέντε χρόνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου