ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κανένα θέμα με την γ’ δόση του μηχανισμού στήριξης

κανένα-θέμα-με-την-γ-δόση-του-μηχανισμ-481024

Την διαβεβαίωση ότι «δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα αναβολής για τον Ιανουάριο της καταβολής της γ’ δόσης του μηχανισμού στήριξης» παρείχε η Κομισιόν, έπειτα από δημοσιεύματα που προκάλεσαν σύγχυση ως προς το χρόνο καταβολής των 9 δισ. ευρώ.

Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών, η εκταμίευση θα αποφασισθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, ωστόσο δεδομένης της δομής των ταυτόχρονων πληρωμών από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες και για τον λόγο αυτό η εκταμίευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου.

Νωρίτερα, σύγχυση είχε δημιουργηθεί από δημοσίευμα που μετέθετε για τον Ιανουάριο τις αποφάσεις χορήγησης της χρηματοδοτικής στήριξης.

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, το υπουργείο Οικονομικών για τον χρόνο εκταμίευσης της τρίτης δόσης του δανείου από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρονται τα εξής:

«Όσον αφορά στην πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από τις χώρες της Ευρωζώνης, η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί από το Συμβούλιο Ecofin εντός του Δεκεμβρίου, στη βάση της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος, η οποία ολοκληρώνεται την επόμενη βδομάδα.

Δεδομένης της δομής των ταυτόχρονων πληρωμών από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες και για τον λόγο αυτό η εκταμίευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό και δε δημιουργεί απολύτως κανένα ταμειακό πρόβλημα στη χώρα μας.

Όσον αφορά στην πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η απόφαση θα παρθεί από το Διοικητικό Συμβούλιό του εντός του Δεκεμβρίου και η εκταμίευση θα γίνει επίσης εντός του Δεκεμβρίου».

Διευκρινίσεις για το θέμα παρέσχε από τις Βρυξέλλες και ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις Οικονομικές Υποθέσεις, επιτρόπου Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με τον Αμαντέους Αλταφάζ «δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα αναβολής για τον Ιανουάριο της καταβολής της τρίτης δόσης ύψους 9 δισ. ευρώ των δανείων των χωρών μελών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα».

Η τοποθέτηση αυτή του εκπροσώπου του Όλι Ρεν έγινε σε συνέχεια δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας Γιόζεφ Πρελ ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση της εκταμίευσης της τρίτης δόσης των δανείων, που είναι προγραμματισμένη για το Δεκέμβριο ενδέχεται να μετατεθεί για τον Ιανουάριο.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ, χθες ο Γιόζεφ Πρελ, είπε ότι η Αυστρία δεν θέλει να μπλοκάρει την τρίτη δόση.

«Η θέση μας είναι σαφής: Αναμένουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία από την Αθήνα τις επόμενες ημέρες, το Δεκέμβριο, και στη συνέχεια θα καταβάλουμε το μερίδιο που μας αναλογεί στο πλαίσιο της τρίτης δόσης των δανείων των χωρών – μελών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα, δηλαδή 190 εκατ. ευρώ».

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ακόμη ότι «δεν θα μπλοκάρουμε την καταβολή της τρίτης δόσης, αλλά θέλουμε να δούμε τα ακριβή στοιχεία της Ελλάδας και στη συνέχεια θα στείλουμε τα χρήματα».

Ολι Ρεν: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα

Ο ίδιος ο Όλι Ρεν ξεκαθάρισε αργότερα, σε δηλώσεις του μετά το Ecofin, ότι, όπως ήταν εξαρχής προγραμματισμένο, η πολιτική απόφαση για την παροχή της τρίτης δόσης των δανείων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών που θα συνέλθει τον Δεκέμβριο, η δε εκταμίευση θα γίνει λίγες μέρες αργότερα, τον Ιανουάριο.

«Επειδή έχει δημιουργηθεί κάποια σύγχυση σε σχέση με το θέμα αυτό, αισθάνομαι την ανάγκη να δώσω τις αναγκαίες διευκρινήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φινλανδός επίτροπος.

Ο Όλι Ρεν σημείωσε επίσης ότι η απόφαση του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο θα έρθει μετά την έκθεση που θα παρουσιάσουν οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που βρίσκονται στην Αθήνα.

Εξ άλλου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μετά από χρόνια η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επικύρωσε τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας χωρίς να προβάλει ενστάσεις ή αντιρρήσεις.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό το γεγονός, διότι, επιτέλους, η Ελλάδα είναι σε θέση να παρέχει αξιόπιστα στοιχεία», κατέληξε ο επίτροπος.

Σημειώνεται πως οι τριμηνιαίες εκταμιεύσεις της διμερούς οικονομικής βοήθειας από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης βασίζονται σε τριμηνιαίους απολογισμούς των προϋποθέσεων για όλη τη χρονική διάρκεια της συμφωνίας.

Η αποδέσμευση των δόσεων βασίζεται στην τήρηση των ποσοτικών κριτηρίων επιδόσεων και στη θετική αξιολόγηση της προόδου στα κριτήρια πολιτικής του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, το οποίο καθορίζει τα λεπτομερή κριτήρια για τις διαδοχικές αξιολογήσεις έως το τέλος του 2011.

Τα λεπτομερή κριτήρια για τα έτη 2012 και 2013 θα καθοριστούν με την ευκαιρία της αξιολόγησης της άνοιξης του 2011.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου