ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To ΣτΕ δικαίωσε διευθυντές νοσοκομείων ΕΣΥ για τις μειώσεις των αποδοχών

to-στε-δικαίωσε-διευθυντές-νοσοκομείων-104324

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με σημερινή απόφασή της, έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών των γιατρών διευθυντών νοσοκομείων του ΕΣΥ που έγιναν αναδρομικά από 1 Αυγούστου 2012, σε εφαρμογή της μνημονιακής νομοθεσίας.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου ακυρωτικού Δικαστηρίου, για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται στην οξυμένη δημοσιονομική κρίση, έκρινε ότι, θα λάβουν αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους και θα επανέλθει το μισθολογικό καθεστώς τους στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς, μόνο για όσους έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας.

Αναλυτικότερα, την Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Θεόδωρο Αραβάνη, την απασχόλησε ως πρότυπη δίκη σύμφωνα με το νόμο 3900/2010, η αίτηση τεσσάρων διευθυντών κρατικών νοσοκομείων του ΕΣΥ, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθούν οι μισθοδοτικές καταστάσεις τους, καθώς οι αποδοχές τους μειώθηκαν δραστικά σε εφαρμογή τόσο της μνημονιακής νομοθεσίας (νόμοι 4093/2012 και 4046/2012), όσο και της από 14.11.2012 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Παράλληλα, ζητούσαν να επανέλθουν οι αποδοχές τους στο προ του Αυγούστου 2012 καθεστώς.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση των τεσσάρων γιατρών διευθυντών του ΕΣΥ, κρίνοντας ότι τόσο οι μνημονιακοί νόμοι όσο και η επίμαχη υπουργική απόφαση με τις οποίες αναδρομικά από 1.8.2012 μειώθηκαν οι αποδοχές τους «αντίκειται στο άρθρο 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος», όπως και στις αρχές: α) της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των γιατρών του ΕΣΥ, β) της αναλογικότητας και γ) της ισότητας στα δημόσια βάρη.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ τελούν σε ιδιαίτερο υπηρεσιακό καθεστώς σε σχέση προς τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους και τελούν σε ειδικές συνθήκες από την άποψη εισόδου και εξελίξεως στην δημόσια υπηρεσία σε σχέση με τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους, καθώς, μεταξύ των άλλων, εισέρχονται στο Δημόσιο τομέα σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι αποκλειστικής απασχόλησης, κ.λπ.

Επίσης, κατά την απόφαση της Ολομέλειας (431/2018) η μεταβολή του μισθολογικού καθεστώτος των διευθυντών νοσοκομείων του ΕΣΥ, σε τέτοιας φύσεως και εκτάσεως μείωση των αποδοχών τους, η οποία επιφέρει ανατροπή του ισχύοντος μισθολογικού καθεστώτος, δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή μπορεί να έχει στην λειτουργία του ΕΣΥ, καθώς και αν η μείωση ήταν αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδυνάμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος για το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ.

Η απόφαση του ΣτΕ αφορά όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ και όχι μόνο τους διευθυντές του ΕΣΥ

Όπως διευκρινίστηκε σήμερα το βράδυ από το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση της Ολομέλειας (υπ΄ αριθμ. 431/2018) δεν αφορά μόνο τους γιατρούς διευθυντές του ΕΣΥ, αλλά όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Η μόνη διαφορά είναι ότι όσοι γιατροί έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη θα λάβουν αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους από 1η Αυγούστου 2012, ενώ για τους υπόλοιπους γιατρούς του ΕΣΥ οι αποδοχές θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν στα επίπεδα του 2012 από εδώ και στο εξής.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου