ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σκηνικό ξαναστήνεται … Αρωμα Ελλάδας στην Ιρλανδία

το-σκηνικό-ξαναστήνεται-αρωμα-ελλάδ-482927

Μπορεί οι Ιρλανδοί και οι Ευρωπαίοι να διατείνονται με κάθε τρόπο ότι δεν χρειάζεται να ενεργοποιήσουν τον Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και οι Ευρωπαίοι να διαψεύδουν ότι έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο, όμως οι αγορές  άλλα θέλουν. Oι αλεπάλληλες διαψεύσεις από όλες τις κυβερνητικές πλευρές, ακόμη και από την Κομισιόν, θυμίζει κάτι από … Ελλάδα, όταν την περασμένη άνοιξη κανείς δεν παραδεχόταν ότι η ενεργοποίηση είχε ήδη δρομολογηθεί.

Εν μέσω οικονομικών και πολιτικών πιέσεων, και με «ισχνή» πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση του Δουβλίνου υπενθυμίζει διαρκώς πως η Ιρλανδία έχει καλύψει τις δανειακές της ανάγκες μέχρι τα μέσα του 2011 και δε σχεδιάζει να βγεί μέχρι τότε στις αγορές. Ωστόσο, το γεγονός ότι το έλλειμμα από το 12,5% εκτοξεύθηκε στο 32% εάν προστεθεί και το κόστος διάσωσης των τραπεζών της χώρας και οι τιτάνιες προσπάθειες της κυβέρνησης να περάσει ακόμη ένα προϋπολογισμό λιτότητας για το 2011, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα στο 3% έως το 2014, εγείρουν έντονες αμφιβολίες για το πόσο μπορεί να αντέξει η χώρα χωρίς την «ακανθωτή» ευρωπαϊκή στήριξη εάν τα spreads παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα-ρεκόρ.

Η χώρα δεν είναι σε κατάσταση ή θέση όπου  απαιτείται κατά οποιονδήποτε τρόπο να προσφύγει στον μηχανισμό", προσπαθεί να διαβεβαιώσει ο υπουργός οικονομικών Β. Lenihan σε  συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό RTE.  "Γιατί να προσφύγουμε υπό αυτές τις συνθήκες; Δεν μου φαίνεται να έχει κανένα νόημα. Θα  έστελνε μήνυμα στις αγορές ότι δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τα θέματά μας μόνοι μας",  πρόσθεσε.

Στο μεταξύ σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έχει εκτιναχθεί και το κόστος ασφάλισης του ιρλανδικού χρέους απέναντι στον κίνδυνο στάσης πληρωμών, με τις τιμές στα αντίστοιχα πενταετή CDS συμβόλαια να ξεπερνούν τις 600 μονάδες βάσης. Κι όλα αυτά, παρόλο που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δια στόματος Ντομινικ Στρος Καν, αναφέρει ότι οι αγορές υπερεκτιμούν τον κίνδυνο στάσης πληρωμών σε χώρες όπως η Ιρλανδία, και στην αγορά κυκλοφορεί έντονα η φήμη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη παρέμβει για την αποκλιμάκωση των πιέσεων στη αγορά ομολόγων. Αρκετοί αναλυτές όμως φαίνεται πως έχουν διαφορετική γνώμη, θεωρώντας ότι οι αρχές του Δουβλίνου δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να προσφύγουν στο μηχανισμό, εάν το κόστος δανεισμού δεν σταθεροποιηθεί σύντομα.

Την ίδια στιγμή, η γερμανική πλευρά, με τους χειρισμούς της εντείνει περισσότερο τις ανησυχίες. Ο ένας μετά τον άλλον οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης πιέζουν για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης χρέους χωρών που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Βρετανοί και Αμερικανοί αναλυτές έχουν αποδώσει την ευθύνη για την δραματική άνοδο των σπρεντς και των ασφαλίστρων των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης στη Γερμανία και από χθες και στη Γαλλία, επειδή απαιτούν να πληρώσουν την διάσωση των εν λόγω χωρών και ιδιωτικοί επενδυτές. Στο μεταξύ είχε προηγηθεί δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει ήδη πακέτο βοήθειας προς την Ιρλανδία αντίστοιχο με το ελληνικό. Η εφημερίδα επικαλείτο αξιωματούχους της κυβέρνησης του Βερολίνου, ένας εκ των οποίων φέρεται να δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ιρλανδία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα». Ο εκπρόσωπος ωστόσο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσε τις πληροφορίες, χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα απολύτως αβάσιμο

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου