ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρά παζάρια για την αποφυγή νέων μέτρων

σκληρά-παζάρια-για-την-αποφυγή-νέων-μέ-483295

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη έχει συγκαλέσει για σήμερα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που ξεκινούν τη Δευτέρα και οι οποίες αναμένονται να είναι ιδιαίτερα σκληρές, αφού η κυβέρνηση παρά την αναθεώρηση των στοιχείων για το 2009 που επιβαρύνουν και το έλλειμμα του 2010, αλλά και την υστέρηση των εσόδων αποκλείει το ενδεχόμενο λήψης νέων σκληρών μέτρων, που θα αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων, γενικευμένη αύξηση της φορολογίας.

Έτσι, στόχος της κυβέρνησης είναι να συμφωνηθούν οι δράσεις με τις οποίες θα εξοικονομηθούν επιπλέον 5 δισ. ευρώ, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει στη λήψη νέων σκληρών μέτρων. «Ξεκινάμε τον Τρ(ο)ικό πόλεμο» λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται και εν όψει της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και θα συνεδριάσει το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν το οικονομικό επιτελείο και οι υπουργοί που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της περιστολής των δαπανών.

Αναλυτικά, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του πρωθυπουργού, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

Σημειώνεται ότι σήμερα θα προηγηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει κληθεί να συμμετάσχει και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος.

Απώτερος στόχος η επίλυση της δύσκολης εξίσωσης, για εξοικονόμηση επιπλέον 5 δισ. ευρώ, χωρίς να χρειαστούν νέες περικοπές μισθών ή αύξηση φορολογίας ή άλλα σκληρά μέτρα που θα προκαλέσουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Το βασικό επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι κατόρθωσε σε λιγότερο από 12 μήνες να περιορίσει το έλλειμμα κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες και γι΄ αυτό δεν θα πρέπει τώρα να ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις για νέα μέτρα που θα επιτείνουν την ύφεση.

Από την άλλη πλευρά οι απεσταλμένοι της τρόικας έχουν ήδη επισημάνει στην κυβέρνηση ότι εφόσον η μείωση του ελλείμματος δεν είναι στο επίπεδο που είχε προβλεφθεί στο μνημόνιο, θα πρέπει να μειωθεί ακόμη περισσότερο το 2011 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το τέλος του επόμενου χρόνου.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία του 2009 ανακοινώνει η Eurostat

Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος της περιόδου 2006-2009 ανακοινώνει την επόμενη εβδομάδα η Eurostat, φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης νέων σκληρών μέτρων.

Το έλλειμμα του 2009 αναμένεται να «κλείσει» κοντά στο 15,5% του ΑΕΠ, ενώ φέτος διαμορφώνεται στο 9,3% περίπου, διευρύνοντας τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στα 4 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε πρόσφατα κυβερνητική πηγή στο Reuters, το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 θα αναθεωρηθεί ανοδικά στα επίπεδα του 9,2% με 9,3% του ΑΕΠ, λόγω της υστέρησης που σημειώνεται στα έσοδα και της επίπτωσης από την ανοδική μεταβολή του περυσινού ελλείμματος.

Βάσει του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2011, το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλεπόταν να ανέλθει στο 7,8% του ΑΕΠ φέτος, από 13,8% πέρυσι.

Ωστόσο, όπως εξελίσσονται τα πράγματα το έλλειμμα για το 2010 φαίνεται ότι θα αναθεωρηθεί στα επίπεδα του 9,2 με 9,3% του ΑΕΠ, ενώ σε ό,τι αφορά το 2009, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 15,5% του ΑΕΠ, με μία μικρή απόκλιση της τάξεως του 0,1%-0,2%.

Έτσι, μετά την ανακοίνωση των νέων στοιχείων της Eurostat, την ερχόμενη Δευτέρα, η «μαύρη τρύπα» θα διευρυνθεί στα 4 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είπε πρόσφατα ότι τα αναθεωρημένα στοιχεία δεν θα αλλάξουν τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κατά 5,5% φέτος.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, η Κομισιόν, αλλά και στελέχη της τρόικας, έχουν πει ότι ενδεχομένως θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, λόγω της απόκλισης από τους στόχους κυρίως στο μέτωπο των εσόδων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου