ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υστέρηση των δημοσίων εσόδων

υστέρηση-των-δημοσίων-εσόδων-485299

Στην εφαρμογή αυστηρών μέτρων λιτότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα- και όχι σε νέους φόρους- οδηγείται η κυβέρνηση, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος το 2011 σε επίπεδα κοντά στο 7,5% του ΑΕΠ.

Η πολιτική αυτή θα αποτυπώνεται στον νέο προϋπολογισμό που αποτέλεσε αντικείμενο «σκληρών διαπραγματεύσεων» του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης τις προηγούμενες ημέρες.

Οι συζητήσεις, οι διαφωνίες που υπήρξαν και όσα συμφωνήθηκαν έμειναν στο παρασκήνιο, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Οι τελικές αποφάσεις για τον προϋπολογισμό- όπου θα αποτυπώνεται και το μείγμα της οικονομικής πολιτικής για το 2011- θα εξαρτηθούν, εκτός από τις πολιτικές εξελίξεις που θα δρομολογηθούν από τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, και από δύο ακόμη στοιχεία:

1) Τις οριστικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat) για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009, αλλά κυρίως του 2010.

2) Τις προβλέψεις για το κλείσιμο των εσόδων του Δημοσίου στο τέλος Δεκεμβρίου, καθώς, όπως δείχνουν οι προβολές, θα υπάρξει σοβαρή απόκλιση από τους στόχους του Μνημονίου.

Στο πλαίσιο αυτό και με πολλά ερωτήματα για τις πολιτικές εξελίξεις, το μήνυμα που μεταδίδει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι «το 2010 τελειώσαμε με τους φόρους, δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις, μαζεύτηκε και ο τακτικός προϋπολογισμός, αλλά δεν είναι μόνο αυτά το κράτος».

«Το 2011 πρέπει να συμμαζευτούν οι δαπάνες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αυτό το κομμάτι είναι οι ΔΕΚΟ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στον δραστικό περιορισμό των φορέων του Δημοσίου, καθώς γύρω από τον στενό δημόσιο τομέα λειτουργούν πάνω από 1.500 οργανισμοί,

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καλείται να εφαρμόσει μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες του 2011, ώστε να αντισταθμιστούν πιθανές απώλειες εσόδων και την επόμενη χρονιά λόγω της προβλεπόμενης ύφεσης.

Ήδη, αναζητούνται τρόποι για μείωση των δαπανών τουλάχιστον κατά δύο δισ. ευρώ επιπλέον από τους στόχους που υπάρχουν στο σχέδιο του προϋπολογισμού.

Πλέον, ο στόχος είναι οι κρατικές δαπάνες να συγκρατηθούν στα 65 δισ. ευρώ (από 67,7 δισ. ευρώ), καθώς τα έσοδα θα κινηθούν εφέτος στα 52 δισ. ευρώ. Ο τελικός στόχος, από τον οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει η κυβέρνηση λόγω Μνημονίου, είναι η μείωση του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ.

Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 18η Νοεμβρίου, ημέρα που θα κατατεθεί το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 στη Βουλή και θα αποκαλυφθεί πόσο βαθιά έφτασε το «μαχαίρι» των περικοπών σε κάθε υπουργείο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου