ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρά ΓΣΕΕ για σύνδεση Μνημονίου και Σύμβασης

πυρά-γσεε-για-σύνδεση-μνημονίου-και-σύ-487100

Εντονες αντιδράσεις προκαλούν αναφορές του υπουργείου Εργασίας πως το Μνημόνιο παρέχει τη δυνατότητα απόκλισης από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με τη ΓΣΕΕ να κάνει λόγο για απαράδεκτη και προκλητική στάση της κυβέρνησης.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν την Τρίτη ότι το μνημόνιο δίνει τη δυνατότητα απόκλισης από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και σημείωναν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι υπέρ των κλαδικών συμβάσεων και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Το υπουργείο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «αναγνωρίζει όμως ότι η αγορά έχει ανάγκη από ευελιξία και για αυτό θα εισάγει μέχρι το τέλος του έτους τη νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει και θα ρυθμίζει τα θέματα που θέτει το επικαιροποιημένο μνημόνιο».

Η ΓΣΕΕ χαρακτήρισε προκλητικές και απαράδεκτες τις δηλώσεις, καλώντας την ηγεσία του υπουργείου να εγκαταλείψει «εδώ και τώρα τις έμμεσες προτροπές προς τους εργοδότες» και να οχυρώσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων και την προστασία και την κάλυψη των εργαζόμενων από την ευνοϊκότερη σύμβαση.

Η ΓΣΕΕ τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι δεν θα δεχθεί καμιά καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων και της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και αναφέρει ότι έχει καταγγείλει από την πρώτη στιγμή την επαίσχυντη συμφωνία του μνημονίου.

Τέλος η ΓΣΣΕ ζητεί να ακυρωθεί νομοθετικά η πρόβλεψη του επικαιροποιημένου μνημονίου για δυνατότητα υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές συμβάσεις να επεκταθεί η εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ και να κυρωθεί με νόμο η ΕΓΣΣΕ.

Παράλληλα, με αφορμή το θέμα που προέκυψε με την επιχειρησιακή σύμβαση των υπαλλήλων των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης, πηγές του υπουργείου Εργασίας είχαν αναφέρει την Τρίτη επεσήμαναν ότι επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφονται και αποκλίνουν από την ΕΣΣΕ, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας αλλά θα πρέπει να προσβάλλονται δικαστικά.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου