ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απίθανη η πτώχευση Ελλάδας, Ιρλανδίας ή Πορτογαλίας, εκτιμά η Moody’s

απίθανη-η-πτώχευση-ελλάδας-ιρλανδίας-487305

Δεν κινδυνεύει από κρατικές χρεοκοπίες η Ευρωζώνη, των πιο αδύναμων -Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας- συμπεριλαμβανομένων, εκτιμά η Moody’s σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times χθες.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως παρά το αρνητικό κλίμα για τα ομόλογα των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης στις αγορές, οι οικονομίες αυτές δεν έχουν χάσει τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν κεφάλαια.

Ακόμη και οι μικρότεροι της Ευρωζώνης, σημειώνει ο Ντάνιελ ΜακΓκόβερν της Moody’s, έχουν εγχώριους πιστωτικούς μηχανισμούς που βρίσκονται σε θέση να αγοράσουν κρατικό χρέος -σημειώνοντας πως «ακόμη και η Ελλάδα» στρέφεται στις αγορές για βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Σε σύγκριση μάλιστα με τις 20 χρεοκοπίες της τελευταίας δεκαετίας, συνεχίζει ο οίκος, Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία έχουν χρέος ως επί το πλείστον σε ευρώ και όχι σε ξένα νομίσματα. Οι δε ευρωπαϊκοί θεσμοί, υποστηρίζει ο οίκος, είναι ισχυροί και μπορούν να επιβάλουν μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση δημοσιονομικής εξυγίανσης, καταλήγει η Moody’s.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου