ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από τις 750 μονάδες ενισχύεται το spread

πάνω-από-τις-750-μονάδες-ενισχύεται-το-spread-488605

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη διακαναλική συνέντευξη της περασμένης Δευτέρας, σε συνδυασμό με τα κερδοσκοπικά σενάρια περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας, αλλά και την ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, ωθούν ανοδικά το κόστος κρατικού δανεισμού, όπως αυτό αποτυπώνεται στη διαφορά των επιτοκίων των ελληνικών με τα γερμανικά κρατικά ομόλογα.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Παπανδρέου είχε υπογραμμίσει ότι δεν έχει πρόθεση να προσφύγει σε εκλογές, αλλά το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου, μαζί με άλλα δεδομένα, θα συνεκτιμηθούν και «αν βαρύνει η κατάσταση για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει αλλαγές, τότε θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του ελληνικού λαού».

Τα σενάρια αυτά προκαλούν τη δυσφορία του ΔΝΤ, καθώς εκτιμούν ότι η χώρα έχει ανάγκη να συνεχίσει με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να μην «εκτροχιαστεί» το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Η διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο, διευρύνθηκε μέχρι τις 758 μονάδες βάσης, υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Οκτωβρίου, από 715 στο άνοιγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Την Τρίτη, ξεπέρασε το όριο των 700 μονάδων, για πρώτη φορά από τις αρχές Οκτωβρίου.

Το επιτόκιο του τίτλου ανήλθε μέχρι το 10,16% από 9,67% στο άνοιγμα της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Οκτωβρίου είχε υποχωρήσει σε χαμηλό τετραμήνου, λίγο κάτω από τις 650 μονάδες, λόγω των σεναρίων για παράταση στον χρόνο εξόφλησης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Τα credit default swaps (CDS) των 5ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 51 στις 729 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι για ομόλογα αξίας 10 εκατ. ευρώ το κόστος ασφάλισης ανέρχεται στα 729.000 ευρώ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου