ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

www.koinonikomerisma.gr

www-koinonikomerisma-gr-210818

Στις 12 του μηνός κλείνει, στις 15 πληρώνει!!!

Γράφει ο Εύμηλος

Η e-platforma με τα περισσότερα χτυπήματα βούλιαξε από τη μεγάλη επισκεψιμότητα (20.000.000 επισκέψεις σε 3 ημέρες αποτελεί ρεκόρ). Και πώς άλλωστε να μη γίνει αυτό, όταν αφορά εκατομμύρια ενδιαφερόμενους για την κατάθεση της ηλεκτρονικής αίτησης για την χορήγηση του μερίσματος -βοηθήματος, αλλά που απορρίπτει τους περισσότερους, οι οποίοι με την υποβολή της δήλωσης βλέπουν ότι δεν είναι δικαιούχοι του επιδόματος, λόγω θέσπισης συγκεκριμένων κριτηρίων.

Το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί στους δικαιούχους στις 15/12/1017, ενώ η πλατφόρμα κατεβάζει ρολά στις 12/12/2017.

Δεν έρχεται τελικά χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» για τους:

  • Φιλοξενούμενους (ο κωδικός 092!)

Εάν δηλώθηκε άτομο στη δήλωση φόρου εισοδήματος ότι είναι φιλοξενούμενος των γονέων, φίλου κλπ με την είσοδο στην πύλη παίρνει την «κρυάδα» ότι δεν είναι δικαιούχος και σταματά κάθε περαιτέρω ενέργεια. Τα άτομα που έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από φυσικά πρόσωπα στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016, δεν έχουν ίδιο δικαίωμα στην καταβολή κοινωνικού μερίσματος και προσμετρώνται υποχρεωτικά στη φιλοξενούσα μονάδα (νοικοκυριό).

Επειδή γίνεται πολύ θόρυβος ότι δεν θα έχαναν το επίδομα αν δεν δηλώνονταν φιλοξενούμενοι, και επειδή ως γνωστόν δεν φεύγει η φορολογική δήλωση αν δεν δηλωθεί κατοικία, υπάρχει η περίπτωση ενεργοποίησης τουλάχιστον δυο τεκμηρίων στη περίπτωση που δεν είσαι φιλοξενούμενος και με ό,τι αυτό σημαίνει!!!

Καραδοκεί το τεκμήριο το προσωπικό των 3.000,00 και της οικίας που είναι συνάρτηση των τμ της κατοικίας, που ασφαλώς ή θα έχει πχ μισθώσει (άρα και καταβολή ενοικίου) ή θα είναι δωρεάν παραχώρηση πχ από τον γονέα.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα: άγαμος με κατοικία 80τμ και κέρδη από αγροτικό εισόδημα 350,00, επιδοτήσεις 500,00 και με ένα ΕΙΧ 1300cc με τεκμήριο 3.220, πληρώνει φόρο 1.962,30 (χωρίς προκαταβολή), ενώ ως φιλοξενούμενος ο φόρος θα είναι 1,258,30 (χωρίς προκαταβολή). Η διαφορά φόρου είναι 704,00!!! Γιατί, στην πρώτη περίπτωση φορολογείται βάσει τεκμηρίων για ποσό 8.920,00, ενώ στη δεύτερη τα τεκμήρια είναι 5.720,00 (χωρίς δηλαδή το ποσό των 3.200 που είναι το τεκμήριο της κατοικίας, το οποίο όταν είσαι φιλοξενούμενος δεν προστίθεται).

Τέλος, επειδή όλοι οι κανόνες έχουν και εξαιρέσεις, έτσι και εδώ, η μοναδική εξαίρεση να εγκριθεί σε φιλοξενούμενους μέρισμα είναι μόνο στην περίπτωση που απεβίωσε αυτός που τους φιλοξενούσε, και βέβαια πάντα με την προϋπόθεση να έχει δηλωθεί ο θάνατος στο Μητρώο της Δ.Ο.Υ. Τέλος, και οι ανασφάλιστες χήρες θανόντος θα μπορούν να μπαίνουν στο σύστημα και να υποβάλουν αίτηση με τα δικά τους στοιχεία, αλλά ακόμη δεν διορθώθηκε η εφαρμογή.

* Εισοδηματικά κριτήρια

Το όριο του εισοδήματος που θα δίνεται το μέρισμα εξαρτάται από το αριθμό των μελών του νοικοκυριού και το συνολικό του εισόδημα. Η αίτηση απορρίπτεται, εάν το εισόδημα για το μονομελές νοικοκυριό είναι άνω των 9.000,01, για τα νοικοκυριά με δύο μέλη είναι άνωτων 13.500,01, για δύο μέλη και ένα ανήλικο τέκνο είναι άνω των 15.750,01, με τρία ενήλικαμέλη είναι άνωτων 18.000,01 κλπ. Ο γενικός κανόνας είναι ότι το όριο αυξάνεται κατά 4.500ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος μέχρι το ανώτερο όριο των 27.000 ευρώ. Εισόδημα το μεγαλύτερο, ανάμεσα στο πραγματικό και το τεκμαρτό. Επισημαίνεται ότι οι γονείς μπορούν να δηλώσουν σε συγκεκριμένο πεδίο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και το τέκνο που έχει γεννηθεί εντός του 2017 για μεγαλύτερη ωφέλεια.

*Ακίνητη περιουσία

Η αίτηση απορρίπτεται, εάν η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως ορίζεται στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, είναι 120.000,01 ευρώ και άνω για μονομελές νοικοκυριό, με 2 μέλη 135.000,01 και άνω, με 3 μέλη 150,000,01 και άνω κλπ και μέχρι το ανώτατο όριο των 180.000,00 ευρώ. Επισημαίνεται ότι στη βάση υπολογισμού δεν περιλαμβάνονται τα αγροτεμάχια, αλλά θα περιλαμβάνεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας όλου του νοικοκυριού και αυτή των φιλοξενούμενων!

*Κινητή περιουσία

Η αίτηση απορρίπτεται εάν το σύνολο των καταθέσεων είναι 9.000,01 που αντιστοιχεί σε τόκο 37,80 για μονομελή νοικοκυριά. Για νοικοκυριά με περισσότερα μέλη ισχύει: με δυο (2) ενήλικα μέλη για τόκο μεγαλύτερο από 56,70, με δυο (2) ενήλικα και ένα (1) ανήλικο για τόκο μεγαλύτερο από 66,15, με δυο (2) ενήλικα και ένα (1) ανήλικο για τόκο μεγαλύτερο από 66,15, με τρία (3) ενήλικα για τόκο μεγαλύτερο από 75,60 κλπ., όπως τα ποσά είναι γραμμένα στη φορολογική δήλωση.

*Τεκμήρια – κατέχοντες

Η αίτηση απορρίπτεται, εάν με βάσει την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1, έχει πληρωθεί φόρος πολυτελείας, εάν δηλαδή κατέχει ΕΙ.Χ. άνω των 1.928 cc έως 10 ετών, πισίνα, καθώς και σκάφος αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων, ή δηλώνει δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, δασκάλους, οδηγούς αυτοκινήτων και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

*Φορολογική Δήλωση (Ε1).

Η αίτηση απορρίπτεται, εάν δεν έχει υποβληθεί δήλωση φόρου εισοδήματος 2016.

*Ανασφάλιστοι

Η αίτηση απορρίπτεται αν ο δικαιούχος του «κοινωνικού μερίσματος» δεν είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μια φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μηνός (25 ένσημα) μέχρι και την 31/10/2017, όπως αυτό προκύπτει από τον ΕΦΚΑ. (αυτονόητο είναι ότι εξαιρούνται συνταξιούχοι όπως χήροι/χήρες, ανάπηροι/ες, ανασφάλιστοι υπερήλικες, κλπ.)

*Διαμονή

Η αίτηση απορρίπτεται, αν το άτομο δεν διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια τα τελευταία 5 χρόνια, στοιχείο που πρέπει να προκύπτει από τις φορολογικές του δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας.

*Κάτοικοι εξωτερικού

Η αίτηση απορρίπτεται, εάν στο Μητρώο της Δ.Ο.Υ έχει δηλωθεί ως κάτοικος εξωτερικού, αφού ο νόμος θέλει μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα και μάλιστα για 5 χρόνια και κατά συνέπεια όσοι μετανάστευσαν το χάνουν.

*Άνεργοι

Η αίτηση απορρίπτεται, εάν το διάστημα της ανεργίας το 2017 είναι μικρότερο από 6 μήνες.

Είναι πολλά πάντως τα… κριτήρια και συνήθως κάποιο θα σε «πετάει» έξω…

Στις «παγίδες» αποκλεισμού των χαμηλόμισθων κλπ συγκαταλέγονται η λήψη του κοινωνικού μερίσματος που δόθηκε το 2016, τα επιδόματα στήριξης τέκνων του ΟΓΑ, τριτέκνων ή πολυτέκνων, το φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ, το ΕΚΑΣ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα επιδόματα ανεργίας, τα προνοιακά επιδόματα κλπ. Δεν συγκαταλέγονται το εφάπαξ, η αποζημίωση απόλυσης, η διατροφή κλπ.

Όσοι λοιπόν δεν συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω λίστα, είναι εν δυνάμει δικαιούχοι του μερίσματος… και σε πολυμελείς οικογένειες με λίγα εισοδήματα μπορεί να φτάσει και μέχρι του ποσού των 1.350,00 (!), το δε μέσο ποσό της επιδότησης όπως ανακοινώθηκε, είναι 570,00, και μάλιστα είναι και ακατάσχετο. Τέλος, δεν αφήνουμε την τελευταία ημέρα, γιατί η εφαρμογή αν και άντεξε μέχρι τώρα, μπορεί να έχει «προβληματάκια» στη λήξη της προθεσμίας…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου