ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αναθεώρηση του χρέους φέρνει και νέα μέτρα

η-αναθεώρηση-του-χρέους-φέρνει-και-νέα-491333

Η αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009, αλλά και οι τεχνικές συζητήσεις για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από τον μηχανισμό στηρίξεως, είναι το θέμα των επαφών που έχει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με ομολόγους του και κοινοτικούς αξιωματούχους στις συνεδριάσεις των Άτυπων Συμβουλίων Eurogroup και Εcofin στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ αναγνωρίζουν πως το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής εφαρμόζεται αυστηρά από την Ελλάδα και θεωρούν πως ήδη έχει φέρει θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Ωστόσο, ανησυχούν για το εύρος της αναθεωρήσεως των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 2006-2009 και για την επίπτωση τους στις προβλέψεις και τις παραδοχές του Μνημονίου.

Το θέμα θα ξεκαθαρίσει την προσεχή Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, οπότε η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών – μελών της Eυρωζώνης για την περίοδο 2006 – 2009. Πληροφορίες αναφέρουν πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 έχει αναθεωρηθεί από το 13,8% του ΑΕΠ στο 15,5% του ΑΕΠ περίπου, ενώ το χρέος έχει αυξηθεί στα επίπεδα του 128% του ΑΕΠ, από 115% του ΑΕΠ νωρίτερα.

Η Eurostat συμπεριέλαβε στο περυσινό έλλειμμα ζημιές των ΔΕΚΟ ύψους 1,7 δισ. ευρώ, εγγυήσεις του Δημοσίου στην Αγροτική Τράπεζα 1,2 δισ. ευρώ, τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων στα νοσοκομεία ύψους 1,5 δισ. ευρώ, επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία 2 δισ. ευρώ και τα ελλείμματα της ΑΓΡΟΓΗΣ ύψους 400 εκατ. ευρώ. Αρνητικά στην αναθεώρηση του χρέους συνέβαλαν τα swaps με κρατικά ομόλογα που πραγματοποιήθηκαν το 2001 με την Goldman Sachs και η αξία τους δεν είχε αποτυπωθεί πλήρως.

Η επί τα χείρω αναθεώρηση του ελλείμματος έχει επιπτώσεις στο εφετινό έλλειμμα. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το εφετινό έλλειμμα θα επηρεασθεί κατά 0,5% – 0,7% του ΑΕΠ ή κατά 1,15 -1,5 δισ. ευρώ. Αναφορικά με το θέμα της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να μεταφέρει στους ομολόγους του το περιεχόμενο των τεχνικών συζητήσεων που διεξήχθησαν προσφάτως για το συγκεκριμένο θέμα με στελέχη του ΔΝΤ.

Ολι Ρεν: Η ώρα της αλήθειας

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, κάλεσε τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν στην προώθηση αυστηρών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, μετά τις δηλώσεις ορισμένων εταίρων τους ότι ο ενθουσιασμός για μεγάλες αλλαγές έχει αρχίσει να φθίνει.

«Είναι η στιγμή της αλήθειας για τα κράτη -μέλη της ΕΕ, αν εννοούν πραγματικά ότι επιθυμούν μια ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση ή όχι», δήλωσε την Δευτέρα, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup.

Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της 16μελούς ευρωζώνης κατέληξε αργά στο Λουξεμβούργο, "με μία μεγάλη πλειοψηφία", σε μία "πολιτική συμφωνία", "να καταστούν αυστηρότεροι" στο μέλλον οι κανόνες του Συμφώνου σταθερότητας, "που αφορούν στο υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα".

Διέρρευσε ότι σε ένα κράτος μέλος, με υπέρογκο δημόσιο έλλειμμα, θα δίδεται μία "εξάμηνη προθεσμία", μόνον, για να διορθώσει το έλλειμμα, σε αντίθετη δε περίπτωση το κράτος μέλος "θα αντιμετωπίζει κυρώσεις" από την Επιτροπή των Βρυξελλών.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου