ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι παίρνουν και ποιοι χάνουν τελικά το κοινωνικό μέρισμα

ποιοι-παίρνουν-και-ποιοι-χάνουν-τελικ-221504

Δημοσιεύτηκε η απόφαση για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος μοιράζοντας χαμόγελα στους δικαιούχους αλλά και στενοχώριες σε όσους θα το χάσουν για μερικά ευρώ.

Δεν είναι και δύσκολο να βρεθείς εκτός. Ένα ΙΧ που σας φορτώνει με υψηλό τεκμήριο, μια απόλυση η οποία δεν έγινε στο πρώτο αλλά στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, μια μεγαλύτερη αποταμίευση είναι μερικοί μόνο λόγοι που μπορούν αν σας πετάξουν εκτός της τελικής λίστας. Για μια ακόμη φορά, το υπουργείο Οικονομικών δεν καταφέρνει να ξεπεράσει τον σκόπελο της απόκρυψης εισοδημάτων κάτι που σημαίνει ότι στους τελικούς καταλόγους θα παρεισφρήσουν και φοροφυγάδες.

Τουλάχιστον, ο μεγάλος αριθμός των κριτηρίων θα «κόψει» όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα αλλά μεγάλες καταθέσεις, μεγάλη ακίνητη περιουσία. «Κόφτης» θεσπίζεται μέχρι και με βάση τους τόκους. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να «κόψει» αυτούς που είχαν καταθέσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς αλλά τις «αφαίρεσαν» σταδιακά. Επίσης, έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να ξεπεραστεί και το «κόλπο» των φιλοξενούμενων.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες εμφανίζονται στις φορολογικές δηλώσεις να φιλοξενούνται από συγγενικά τους πρόσωπα υποβάλλοντας όμως ξεχωριστή δήλωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο φιλοξενούμενος θα βαραίνει με τα εισοδήματά του τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού.

Υπό αυτά τα δεδομένα, αυτοί που κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα είναι οι εξής:

1. Όσοι φορολογήθηκαν φέτος για τα εισοδήματα του 2016 με βάση τα τεκμήρια. Το εισοδηματικό κριτήριο θα εξετάζεται με βάση το φορολογητέο εισόδημα όπως ξεκαθαρίζει η απόφαση. Το φορολογητέο, είναι το μεγαλύτερο, πραγματικό ή τεκμαρτό. Εννοείται ότι αν κάποιος φορολογείται με βάση τα τεκμήρια αλλά αυτά είναι χαμηλότερα από το εισοδηματικό όριο, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα.

2. Όσοι έχουν δηλώσει στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 2016 ότι φιλοξενούνται από φυσικά πρόσωπα. Αυτοί δεν θα είναι ξεχωριστοί δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος

3. Όσοι είχαν ακίνητη περιουσία άνω των 120.000 ευρώ (για εργένη) με το όριο αυτό να προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε μέλος. ΟΙ τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι δεν θα τύχουν καλύτερης μεταχείρισης.

4. Όσοι έχουν καταθέσεις άνω των 9000 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να προσαυξάνεται για οικογένειες με περισσότερα μέλη ως εξής:

Μονοπρόσωπο

9000

Δύο ενήλικα μέλη

13500

Δύο ενήλικες και ένα ανήλικο μέλος

15750

Τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη

18000

Τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα

20250

Τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη

22500

Πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και έξι ή περισσότερα ανήλικα μέλη

27000

5. Εκτός από το ύψος των καταθέσεων, οι φορολογούμενοι μπορεί να μείνουν εκτός και λόγω… τόκων. Ένας εργένης μπορεί να κοπεί αν δήλωσε τόκους 70-90 ευρώ τον χρόνο ενώ σε ένα ζευγάρι ενηλίκων μπορεί να κοπεί κανείς και για 100 ευρώ,.

6. Όποιοι δεν διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα επί πέντε χρόνια, επίσης εξαιρούνται. Η μόνιμη κατοικία θα πρέπει να αποδεικνύεται μέσω των φορολογικών δηλώσεων.

7. Όποιος δεν έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση για το 2016, επίσης δεν θα πάρει μέρισμα.

8. Μέχρι και κριτήριο ασφάλισης μπήκε με τον νόμο να ορίζει ότι «Ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον µία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο μεγαλύτερο του ενός µηνός µέχρι και τις 31.10.2017, όπως αυτό προκύπτει από το μητρώο άμεσα ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του Ε.Φ.Κ.Α».

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου