ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στον αέρα» η μισθοδοσία συμβασιούχων γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία

στον-αέρα-η-μισθοδοσία-συμβασιούχω-227318

Στον αέρα είναι η μισθοδοσία των επικουρικών (συμβασιούχων) γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων. Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), το ένα μετά το άλλο επιστρέφονται αθεώρητα τα εντάλματα πληρωμής των μισθών και των εφημεριών επικουρικών γιατρών του μηνός Οκτωβρίου.

Αντιμέτωποι με το πρόβλημα βρίσκονται περίπου 500 επικουρικοί γιατροί (σε σύνολο 2.100), οι οποίοι εργάζονται για περισσότερους από 24 μήνες στην ίδια θέση.

«Οι επίτροποι κρίνουν ότι «η δαπάνη» για την πληρωμή των μισθών «δεν είναι σύννομη» επειδή «η συνολική διάρκεια απασχόλησης υπερβαίνει τους 12 μήνες». Μάλιστα, θεωρούν ότι η ανανέωση της θητείας των συναδέλφων επικουρικών που προσλήφθηκαν με ετήσια σύμβαση είναι νόμιμη μόνο εφόσον «το κόστος μισθοδοσίας ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ, και καταλογίζει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι ακολουθεί μια πολιτική που απέρριπτε ως αντιπολίτευση, βάσει της οποίας «οι επικουρικοί γιατροί πληρώνονται από «τα ίδια έσοδα», δηλαδή από την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, και δεν «επιβαρύνουν» τον κρατικό προϋπολογισμό».

Η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει πως είχε προειδοποιήσει ότι με την απόφαση του Ι΄ τμήματος του Ελεγκτικού συνεδρίου, μετά από αίτημα της επιτρόπου Θεσσαλονίκης, που έκρινε ότι δεν είναι νόμιμη η πληρωμή των εφημεριών όσων επικουρικών εργάζονται παραπάνω από 24 μήνες στην ίδια θέση, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τη μη έγκριση της πληρωμής όχι μόνο των εφημεριών αλλά και της τακτικής μισθοδοσίας.
Υπενθυμίζει δε πως είχε γίνει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την 1η Νοεμβρίου κατά την οποία «είχε ζητηθεί να δοθεί οριστική λύση και να μπει τέλος στη αγωνία και την αβεβαιότητα των επικουρικών γιατρών, αλλά παρά τις διαβεβαιώσεις ότι γίνονται οι «απαραίτητες ενέργειες» το πρόβλημα παραμένει».

Εμπλοκή και με τη μισθοδοσία των επικουρικών μέσω ΕΣΠΑ

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει πως παραμένουν και επιδεινώνονται τα προβλήματα με την μισθοδοσία άλλων 700 επικουρικών γιατρών τους οποίους η κυβέρνηση έχει εντάξει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν σοβαρότατες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει πληρωθεί μόνο ένα μέρος των δεδουλευμένων, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου και των διοικήσεων, μήνες πριν, ότι έχει δοθεί εντολή μέχρι να εκταμιευτεί το αντίστοιχο κονδύλι από το ΕΣΠΑ, να πληρώνονται από τις πιστώσεις των νοσοκομείων.

Ταυτόχρονα όχι μόνο δεν έχει εξασφαλιστεί η μισθοδοσία τους από τον μεθεπόμενο μήνα, αλλά κινδυνεύουν και να απολυθούν με τη λήξη του προγράμματος.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ προκηρύσσει στάση εργασίας την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου και συγκέντρωση στο Υπ. Υγείας στις 12:00, ζητώντας την την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων, την κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου