ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικές εκπτώσεις αλλά και αυστηρά κριτήρια για την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

σημαντικές-εκπτώσεις-αλλά-και-αυστηρ-228420

Αμεσα αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο με βάση την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και με στόχο την επιδότηση των οικονομικά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Η υπουργική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στοχεύει στο να διευρυνθούν οι δικαιούχοι έκπτωσης αλλά και η εκκαθάριση της βάσης των πελατών του Κοινωνικού Οικονομικού Τιμολογίου στην οποία σήμερα βρίσκονται και εύποροι καταναλωτές ενέργειας ή συνειδητοί κακοπληρωτές.

Η εισήγηση της Αρχής στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος περιλαμβάνει για πρώτη φορά οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια. περιλαμβάνει επιδότηση Κοινωνικού τιμολογίου με την χορήγηση εκπτώσεων από 22% έως 83%.

Στο πλαίσιο αυτό υιοθετούνται νέα κριτήρια οικονομικής φύσης (ύψος καταθέσεων εντός χώρας ή του εξωτερικού, αξία μετοχών, αμοιβαία, ομόλογα, ακίνητη περιουσία) με στόχο όμως να μην αποκλείονται από το Κοινωνικό Τιμολόγιο, πραγματικά αδύναμα στρώματα λόγω ακίνητης περιουσίας που αδυνατούν να αξιοποιήσουν για να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα στο διοικητικό συμβούλιο ο διευθύνων σύμβουλος κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, σύμφωνα με τα οποία 340.000 καταναλωτές από τους περίπου 670.000 συνολικά του ΚΟΤ, δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς συσσωρεύοντας χρέος ύψους 350 εκ. ευρώ στην ΔΕΗ.

Στο ΚΟΤ εισέρχονται οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και οι Πολύτεκνοι, οι οποίοι σήμερα απολαμβάνουν μια διαφορετική τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη.

Διατηρούνται την ίδια στιγμή τα υφιστάμενα εισοδηματικά κριτήρια του ΚΟΤ, για να μην γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο εφαρμογής.

Την μεγαλύτερη έκπτωση 83% θα λάβουν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Οι καταναλωτές της κατηγορίας αυτής, θα πάρουν πλήρη απαλλαγή από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος και ανήκουν στην νέα κατηγορία που αποκαλείται στο προτεινόμενο σχέδιο «βαθμίδα επιδότησης ΚΕΑ».

Με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία θα διαμορφωθούν άλλες τρεις κατηγορίες.

  • Έκπτωση 60% επί του λογαριασμού κατανάλωσης για τους οικονομικά αδύναμους : Επιδότηση του ανταγωνιστικού σκέλους των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με 65 ευρώ/MWh και απαλλαγή τους από τις χρεώσεις δικτύου που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος. Η έκπτωση αυτή την κατηγορία υπολογίζεται ότι μπορεί να αγγίζει ακόμη και το 83%.
  • Έκπτωση 40% επί του λογαριασμού κατανάλωσης: Επιδότηση του ανταγωνιστικού σκέλους των λογαριασμών με 55 ευρώ/MWh.
  • Έκπτωση 22% επί του λογαριασμού κατανάλωσης: Επιδότηση του ανταγωνιστικού σκέλους των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με 30 ευρώ /MWh.

Για όσους εμφανίζουν υπέρβαση των ορίων κατανάλωσης, προτείνεται να μην γίνεται η απένταξη των δικαιούχων από το Κοινωνικό Τιμολόγιο αλλά να μην χορηγείται για την υπερβάλλουσα κατανάλωση η προτεινόμενη επιδότηση.

Από το ΚΟΤ εξαιρούνται όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, όσοι δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και άλλο προσωπικό κ.α. Επίσης προτείνεται να απορρίπτονται οι έχοντες οχήματα μεγάλου κυβισμού.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου