ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Παράταση για την άνοιξη παίρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες

παράταση-για-την-άνοιξη-παίρνουν-οι-νέ-232457

Η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές αξίες δεν θα προχωρήσει στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης αλλά θα μετατεθεί για την 4η αξιολόγηση καθώς οι δανειστές αναγνωρίζουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε τεχνικό επίπεδο και πλέον δεν υπάρχει περίπτωση το εγχείρημα να ολοκληρωθεί πριν από τον Μάρτιο του 2018.

Αντίθετα, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει οπωσδήποτε να ενεργοποιηθούν μέχρι τις 29 Νοεμβρίου ενώ βασικό προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης είναι και η προώθηση της μεταρρύθμισης στην αγορά ενέργειας.

Παρά το γεγονός ότι τα προαπαιτούμενα για την 3η αξιολόγηση φτάνουν πλέον κοντά στα 100 και το ότι προς το παρόν έχει κλειδώσει μόνο ένα ποσοστό της τάξεως του 30%, ο βασικός στόχος σε Αθήνα και Βρυξέλλες είναι η διαπραγμάτευση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το προγραμματισμένο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου ώστε στη συνέχεια τη ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει τον εφαρμοστικό νόμο μέχρι το τέλος του χρόνου (μαζί με τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς) και η εκταμίευση της δόσης των περίπου 5,5 δις. ευρώ να γίνει μέσα στο β’ δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα για έναν ακόμη γύρο διαβουλεύσεων την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου ενώ το πιθανότερο είναι ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν στις 28-29 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε, θα έχει κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή (η προγραμματισμένη ημερομηνία είναι η 21η Νοεμβρίου) ενώ θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων (τουλάχιστον θα έχει αποτυπωθεί το ενδιαφέρον των ομολογιούχων για ανταλλαγή με τη σχετική προθεσμία να λήγει στις 28 Νοεμβρίου.

Επί του προϋπολογισμού του 2018 δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα καθώς τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και το ΔΝΤ εκτιμούν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της επόμενης χρονιάς μπορούν να επιτευχθούν χωρίς επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Το ενδιαφέρον από την πλευρά των δανειστών θα εστιαστεί κυρίως στις παρεμβάσεις που απαιτούνται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ πώληση μονάδων λιγνίτη κλπ) αλλά και στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Όσον αφορά στο θέμα του κοινωνικού μερίσματος, η πλήρης συμφωνία με τους δανειστές είναι πλέον πολύ κοντά. Απομένουν τελικές συζητήσεις για τα ακριβή ποσά ενώ οι τέσσερις κατευθύνσεις στις οποίες θα κατευθυνθεί το υπερπλεόνασμα, έχουν ήδη συμφωνηθεί και είναι οι εξής:

1. Η διατήρηση ενός ποσού της τάξεως των 800-900 εκατ. ευρώ (περίπου το 50% του υπερπλεονάσματος δηλαδή του ποσοστού που ξεπερνά τον μνημονιακό στόχο του 1,75%) ως «μαξιλάρι ασφαλείας». Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός του 2018 θα προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα διατηρηθεί σε κάθε περίπτωση στο 2,25% του ΑΕΠ. Αυτό συμφωνήθηκε καθώς η οριστική εικόνα για το πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς θα σχηματιστεί τον Απρίλιο του 2018 ή για την ακρίβεια το φθινόπωρο του 2018 όταν θα ανακοινωθούν τα οριστικά στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

2. Η διάθεση ποσού της τάξεως των 350-360 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ προκειμένου να αποφευχθούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η συγκεκριμένη επιλογή έγινε με τις «ευλογίες» και την προτροπή των δανειστών ενώ αντιμετωπίζεται ως αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

3. Η διανομή περίπου 750 εκατ. ευρώ για το «έκτακτο κοινωνικό μέρισμα». Τελική συμφωνία για τα ποσά δεν έχει υπάρξει ακόμη αλλά αυτό είναι εφικτό να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του μήνα

4. Η καταβολή του ποσού που απαιτείται (περίπου 310 εκατ. ευρώ) για την επιστροφή των εισφορών υγείας που παρακρατήθηκαν παράνομα από τους συνταξιούχους κατά την περίοδο 2012-2016.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου