ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλείεται παράταση Μνημονίου και νέα μέτρα

αποκλείεται-παράταση-μνημονίου-και-ν-493366

Δεν υπάρχει θέμα παράτασης του Μνημονίου, νέων μέτρων ή αναδιάρθρωσης του χρέους, τονίζει η κυβέρνηση, στον απόηχο των συζητήσεων για το ενδεχόμενο παράτασης στην εξόφληση του δανείου ΕΕ-ΔΝΤ, ύψους 110 δισ. ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, επιβεβαίωσε, την Τρίτη, τη διεξαγωγή μιας «δημόσιας» και «θεωρητικής», όπως την χαρακτήρισε, συζήτησης για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, που, όμως, δεν έχει ζητήσει η Ελλάδα, αλλά έρχεται ως «επιβράβευση για τη δουλειά, τη συνέπεια, αλλά και την αποφασιστικότητα των πολιτών και της κυβέρνησης».

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει θέμα παράτασης του Μνημονίου, δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων, δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους».

Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η επιτυχημένη πώληση των εξάμηνων εντόκων γραμματίων καταδεικνύει τη μεταβολή της διάθεσης της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη χώρα και την αναγνώριση των προσπαθειών της από τις αγορές.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η όποια γενική συζήτηση γίνεται, γίνεται για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου και όχι για επιμήκυνση του προγράμματος.

«Εμείς όμως ακολουθούμε ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής και απαρέγκλιτα τηρούμε τους στόχους», τόνισε ο κ. Πεταλωτής και επισήμανε ότι «αυτό το πρόγραμμα μας εξασφαλίζει μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, αλλά και τις συνθήκες για μια μεγαλύτερη ανάπτυξη».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια αντίδραση στο «όχι» της Γερμανίας, τόνισε ότι «καμία αντίδραση δεν υπάρχει» και επανέλαβε ότι «υπάρχει μια δημόσια συζήτηση πλέον και η κυβέρνηση ασχολείται με την απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων και τη συνέπεια στο πρόγραμμα που έχει εκπονήσει και υλοποιεί με τα γνωστά θετικά αποτελέσματα».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η όποια δημόσια συζήτηση γίνεται για επιμήκυνση της αποπληρωμής, δεν υπάρχει θέμα παράτασης του Μνημονίου, δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων, δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν θα υπάρξει παράταση του προγράμματος σε περίπτωση που τελικά υπάρξει επιμήκυνση της αποπληρωμής.

Σημείωσε δε ότι «είναι τελείως διαφορετικά πράγματα, δεν μας αφορούν, δεν τα συζητάμε καν» και ότι «γενικώς δεν γίνεται καμία συζήτηση πέρα από την επιμήκυνση της αποπληρωμής, που είναι κάτι το θεωρητικό».

Ανοίγει «παράθυρο» για νέο Μνημόνιο;

Τα σενάρια που εξετάζονται σε τεχνικό επίπεδο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ αποκάλυψε την Τρίτη αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε πως η συζήτηση που διεξάγεται σε τεχνικό επίπεδο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου έχει να κάνει είτε με την αύξηση της περιόδου χάριτος πέραν της τριετίας, είτε με την επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης των οφειλών, είτε και τα δύο. «Όσο για αργότερα μετατεθεί η περίοδος αποπληρωμής τόσο καλύτερα για την εμάς, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η ανακοίνωση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής είτε γίνει τώρα, είτε το 2013, έχει και θετικά έχει και αρνητικά. Όπως εξήγησε εάν ανακοινωθεί πρόωρα μπορεί οι αγορές να μιλήσουν για αποτυχία εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολίτικης, ενώ εάν ανακοινωθεί αργά μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει νέα προβλήματα εξυπηρέτησης του χρέους. Ο ίδιος εκτίμησε πως ο καλύτερος χρόνος αναγγελίας της επιμήκυνσης θα ήταν τα μέσα του 2011.

Ερωτηθείς για τι θα γινόταν εάν στο τέλος του 2012 η χώρα δεν μπορούσε να εξέλθει στις αγορές παρά την εφαρμογή του Μνημονίου είπε πως ενδεχομένως η χώρα να προχωρούσε σε νέο δανεισμό από το ΔΝΤ και την ΕΕ, συνομολογώντας νέο Μνημόνιο.

Σε ερώτηση για το εάν το Δημόσιο θα εξερχόταν για δανεισμό στις αγορές με τα spread να βρίσκονται στις 400 μονάδες βάσης απάντησε θετικά, εξηγώντας πως ως κίνηση θα οδηγούσε στην συμπίεση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου.

Ανοιξε ο κύκλος των ενστάσεων

«Όχι» στην παράταση αποπληρωμής του χρέους, εάν πίσω από την παράταση κρύβονται νέα μέτρα, λέει η Νέα Δημοκρατία δια του εκπροσώπου της Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε πως αν πάντως πρόκειται για διευκόλυνση πληρωμών, τότε η παράταση του χρόνου αποπληρωμής είναι θετική.

«Επιβεβαιώνεται όμως» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος «πως η πρόβλεψη του Αντώνη Σαμαρά ότι το Μνημόνιο δεν μας βγάζει πέρα ήταν σωστή».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν διαπραγματεύτηκε τους σκληρούς όρους του Μνημονίου, με αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση, όπως είπε.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου, ο οποίος, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, τάχθηκε κατά της χρονικής επέκτασης αποπληρωμής του δανείου και εισηγήθηκε στον υπουργό Οικονομικών «να κυνηγήσει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους τώρα (τον Νοέμβριο) και τον Μάρτιο».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου στόχος πρέπει να είναι η επιστροφή της χώρας στις αγορές το συντομότερο δυνατόν. Η αναβάθμιση από τους διεθνείς οίκους θα είχε θετικό αντίκτυπο στις τράπεζες, στις επιχειρήσεις, στην αγορά, σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα, τάχθηκε κατά της αναθεώρησης του χρέους και τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε το μάξιμουμ για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, μιλώντας στον BHMA 99,5, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι νέα μέτρα δεν πρόκειται να ληφθούν και επιτέθηκε σε όσους συνδέουν την παράταση αποπληρωμής του δανείου με νέα μέτρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, δε, ότι η συζήτηση για παράταση της αποπληρωμής του δανείου είναι πρόωρη και τέτοιο αίτημα δεν έχει τεθεί από πλευράς Ελλάδας.

Κοινωνικά μέτρα ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην λήψη εξειδικευμένων κοινωνικών μέτρων, ιδιαίτερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους άνεργους τόνισαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου (ΚΤΕ) Οικονομικών του κόμματος, με αντικείμενο συζήτησης το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές άσκησαν κριτική στον υπουργό Οικονομικών για τα σκληρά οικονομικά μέτρα, εστιάζοντας στην διόγκωση κρίσιμων προβλημάτων όπως η ανεργία, η φτώχεια, και η γενικευμένη ύφεση και ζήτησαν την ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου της κυβέρνησης.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό της κυβέρνησης, η λήψη νέων μέτρων, τούς έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. «Δεν υπήρξε, ούτε θα υπάρξει σκέψη για νέα μέτρα» είπε.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου