ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με τα λεφτά από τα στρώματα πληρώνουν τους φόρους οι Έλληνες

με-τα-λεφτά-από-τα-στρώματα-πληρώνουν-τ-243187

To …true story του υπουργού Οικονομικών έχει πολλά προβλήματα τα οποία έρχονται ένα-ένα στην επιφάνεια. Ναι, ο προϋπολογισμός εκτελείται εντός των στόχων και εμφανίζει τα απαιτούμενα πλεονάσματα αλλά και κάτι παραπάνω τουλάχιστον προς το παρόν. Ναι, το ΑΕΠ σταθεροποιήθηκε το 2016 και το 2017 αναμένεται να κλείσει με θετικό πρόσημο αν και ακόμη δεν έχει φανεί αν θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για +1,8%-1,9%. Αλλού όμως εντοπίζονται τα προβλήματα: η εκτέλεση του προϋπολογισμού στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο άγριο κυνηγητό των φορολογουμένων είτε μέσα από την υπερφορολόγηση είτε μέσα από τη λήψη αναγκαστικών μέτρων για όσους δεν πληρώνουν στην ώρα τους. Όσο για την ανάπτυξη, δεν διαχέεται στα νοικοκυριά το εισόδημα των οποίων εξακολουθεί να μειώνεται με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται να τρώνε από τα όποια «έτοιμα» έχουν απομείνει προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις. Η αποταμίευση του 2016 ήταν αρνητική κατά 7,7 δις. ευρώ ποσό που δεν έχει καταγραφεί στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από το 1995 (πρώτο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) μέχρι σήμερα.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικών. Δεδομένου ότι και για το 2017 οι δημοσιονομικοί και μακροοικονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται, δεδομένου ότι για το 2018 οι δανειστές δεν θα ζητήσουν πρόσθετα μέτρα, τουλάχιστον όχι περισσότερα σε σχέση με αυτά που έχουν συμφωνηθεί, η κυβέρνηση εξασφαλίζει πολιτικό χρόνο για να λάβει αποφάσεις οι οποίες θα αφορούν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Το επιχείρημα ότι χτυπήθηκε η μεσαία τάξη για να προστατευτούν τα φτωχότερα στρώματα δεν «περνάει» στη βάση της κοινωνίας η οποία γνωρίζει πολύ καλά τις συνέπειες των μέτρων που έχουν ήδη επιβληθεί. Επίσης, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, να υπάρχει ημερομηνία λήξεως στους λόγους που «κρατούν» τον προϋπολογισμό εντός στόχων.

Τα στοιχεία που ήρθαν χθες στην επιφάνεια από το υπουργείο Οικονομικών και την ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος:

Με τις υποχρεώσεις του έτους για κατανάλωση, φόρους και εισφορές, να ξεπερνούν κατά πολύ το διαθέσιμο, εισόδημα ήταν αναμενόμενο να καταγραφεί για μια ακόμη χρονιά αρνητικό πρόσημο στην αποταμίευση. Το ανησυχητικό στοιχείο από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2016, είναι ότι η επίδοση του 2016 όσον αφορά στην αποταμίευση, ήταν η χειρότερη από το 1995 μέχρι σήμερα. Μέχρι και το 2011, η αποταμίευση ήταν θετική. Από το 2012 εμφανίστηκε το αρνητικό πρόσημο: το 2013 καταγράφηκε απώλεια 5,702 δις. ευρώ, το 2014, μειώθηκε κατά 4,345 δις. ευρώ και το 2015 κατά 6,294 δις. ευρώ. Όσο για το 2016, ήταν η χειρότερη απόδοση των τελευταίων ετών με την αποταμίευση να συρρικνώνεται κατά 7,727 δις. ευρώ. Το αρνητικό ρεκόρ, αποτυπώνεται και με βάση τα ποσοστά: η συρρίκνωση του 2016 ήταν αρνητική κατά 6,8% επίδοση που δεν έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες και φυσικά χειρότερη από το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του 2015 οπότε και το ποσοστό ήταν αρνητικό κατά 5 ,4%.

Η διπλή βεβαίωση του Σεπτεμβρίου με φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευτεί ο αριθμός των οφειλετών του δημοσίου στα 4,267 εκατομμύρια άτομα. Ωστόσο, αυτό το «φαινόμενο» δεν είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Το στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός των φορολογουμένων με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό πλησίασε πλέον ασφυκτικά στο ένα εκατομμύριο: 991.392 άτομα έχουν υποστεί πλέον τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας ενώ συγκριτικά με τον Αύγουστο, έχουν προστεθεί περίπου 20.000 ονόματα στις «μαύρες λίστες» του υπουργείου Οικονομικών. Σε σύνολο 1,724 εκατομμυρίων πολιτών εις βάρος των οποίων μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα, ήδη το 57,48% έχει ήδη υποστεί τις συνέπειες όταν οι δανειστές ζητούσαν ένα ποσοστό της τάξεως του 52%. Αυτή η πίεση έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην εκτέλεση του προϋπολογισμού καθώς όπως φαίνεται και από τα αναλυτικά στοιχεία, η υπερείσπραξη από τους φόρους παρελθόντων ετών είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο προϋπολογισμός υπεραποδίδει και φέτος.

Τα εισοδήματα εξακολουθούν να υποχωρούν. Φάνηκε από τα στοιχεία εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων, φάνηκε και από τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Χάθηκε 2,7 δις. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου