ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικά μηνύματα για το spread στα ομόλογα

θετικά-μηνύματα-για-το-spread-στα-ομόλογα-493771

Το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για την αγορά ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών ομολόγων περιορίστηκε την Δευτέρα, μετά τα σχόλια του ΔΝΤ για ενδεχόμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων από την Ελλάδα.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε την Κυριακή ότι εξετάζεται η επιμήκυνση ή αντικατάσταση των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, αν οι αγορές συνεχίσουν να ανησυχούν για την αναχρηματοδότηση του χρέους της χώρας.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για μια τέτοια κίνηση.

«Δεν είναι τίποτα το συγκλονιστικό, αλλά παρόλα αυτά είναι καλό που ακούστηκε», είπαν στο Reuters αναλυτές της Nomura.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, είπε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει το δάνειο της, εφόσον οι χώρες της Ευρωζώνης αποφασίσουν πρώτες να προχωρήσουν σε μία ανάλογη κίνηση.

Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού συρρικνώθηκε έως 24 μονάδες στις 728 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, ενώ πριν από δύο μήνες ήταν κοντά στις 940. Η απόδοση (επιτόκιο) υποχώρησε κατά 0,22% στο 9,62%.

Πτωτικά κινούνται τα spreads και σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Στην Ισπανία σημειώνει πτώση 3 μονάδων στις 171, στην Πορτογαλία κατά 7 μονάδες στις 391 και στην Ιρλανδία κατά 3 μονάδες στις 419.

To κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) συρρικνώθηκε κατά 36 μονάδες στις 695 μονάδες, χαμηλότερο επίπεδο των τεσσάρων τελευταίων μηνών. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος ασφάλισης 10 εκατ. ευρώ έναντι αθέτησης πληρωμών υποχώρησε πλέον στα 695.000 ευρώ.

Στις 7 Μαΐου το CDS είχε εκτιναχθεί στο ιστορικό υψηλό των 973 μονάδων.

Στην Πορτογαλία, το κόστος ασφάλισης υποχώρησε κατά 9 μονάδες στις 387 και στην Ισπανία κατά 7,5 στις 209 μονάδες βάσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του κ. Στρος-Καν, ήταν οι δηλώσεις που έκανε, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην Ουάσιγκτον, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι.

«Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που εφαρμόζεται με πολλούς τρόπους, σύμφωνα με την οποία το ΔΝΤ μετατρέπει βραχυπρόθεσμα προγράμματα σε μακροπρόθεσμα όταν παρατηρεί και κρίνει ότι τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα εφαρμόζονται αποτελεσματικά. Αυτό είναι κάτι που θα δούμε πώς θα μπορούσε να δουλέψει, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί», είπε.

Αρνητική στάση κράτησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με τον εκπρόσωπο του να δηλώνει ότι «δεν είμαστε υπέρ της επέκτασης του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής», προσθέτοντας, παράλληλα, ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα ήταν «πρόωρη».

Κυβέρνηση: «πρόωρη μια τέτοια συζήτηση»

Από την πλευρά της η κυβέρνηση διά στόματος Γ. Πεταλωτή, δηλώνει ότι είναι πολύ πρόωρο να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις και μάλιστα «όταν φαίνεται ότι ο σκοπός μας επιτυγχάνεται».

«Εμείς έχουμε συγκεκριμένους στόχους τους οποίους υλοποιούμε απαρέγκλιτα και η απαρέγκλιτη υλοποίησή τους θα μας βγάλει από την κρίση, έτσι όπως έχει δρομολογηθεί μέσα από το ΠΣΑ» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ντομινικ Στρος Καν περί ετοιμότητας του Ταμείου για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου.

Συμπλήρωσε δε, ότι «αυτή τη στιγμή είναι πολύ πρόωρο να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις και μάλιστα όταν φαίνεται ότι ο σκοπός μας επιτυγχάνεται».

Για το εάν θα υπάρξουν νέα μέτρα μετά την αξιολόγηση της τρόικας, που θα γίνει μετά τις εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το απέκλεισε, λέγοντας ότι «νέα μέτρα δεν πρόκειται να υπάρξουν».

Σχετικά δε, με την αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 και για το εάν είμαστε κοντά σε ενδεχόμενο αναθεώρησης του Μνημονίου, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Συγκεκριμένα είπε ότι η κυβέρνηση και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι οποιαδήποτε αναθεώρηση δεν πρόκειται να επηρεάσει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας, το οποίο υλοποιεί τους στόχους και πρόσθεσε ότι είμαστε μέσα στους στόχους μας, παρά την όποια πιθανή αύξηση.

«Πνεύμα αγέλης» στις αγορές ομολόγων

Η συμπεριφορά των επενδυτών στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης κατευθύνεται από το «πνεύμα της αγέλης», με αποτέλεσμα να διευρύνονται οι διακυμάνσεις των αποδόσεων τους, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ για τις αγορές ομολόγων και δημοσίου χρέους.

Ο Χανς Μπλόμενστάιν, αναφερόμενος στις διακυμάνσεις των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, είπε:

«Η ψυχολογία των αγορών είναι πολύ αρνητική και δεν βασίζεται αναγκαστικά σε γεγονότα, αλλά περισσότερο στο ένστικτο της αγέλης, προκαλώντας συχνά πολύ μεγαλύτερες πωλήσεις ομολόγων από αυτές που είναι δικαιολογημένες».

» Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απότομη πτώση των αγορών, όταν οι επενδυτές χάσουν την εμπιστοσύνη τους σε κρατικά ομόλογα που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαν ασφαλή. Έτσι, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με αξιόπιστο τρόπο η μεταβολή στον πιστωτικό κίνδυνο των χωρών και η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν οι αγορές».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου