ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Αυτοί είναι οι τρεις πιθανοί διάδοχοι του Ντάισελμπλουμ

eurogroup-αυτοί-είναι-οι-τρεις-πιθανοί-διάδοχ-246086

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή του επόμενου προέδρου του Eurogroup, του διαδόχου δηλαδή του Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει ήδη αρχίσει. Στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα υπάρξει μια πρώτη συζήτηση, ενώ σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό η τελική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στο επόμενο Eurogroup, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής τρία είναι τα επικρατέστερα ονόματα.

Ο πρώτος είναι ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times εμφανίζει αρκετές πιθανότητες επιτυχίας. Σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, στα υπέρ του Γκραμένια είναι το γεγονός ότι βρίσκεται στη θέση του υπουργού Οικονομικών εδώ και 4 χρόνια αλλά και η κεντρώα πολιτική του προσέγγιση. Ο Γκραμένια δεν ανήκει επίσης στην ευρωπαϊκή οικογένεια της κεντροδεξιάς, κάτι που επίσης θεωρείται προσόν καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήδη κατέχει πολλές υψηλόβαθμες θέσεις στην ΕΕ. Στα κατά της υποψηφιότητας Γκραμένια είναι το γεγονός ότι είναι από το Λουξερμβούργο, καθώς και ο προηγούμενος επικεφαλής του Eurogroup, πριν τον Ντάισελμπλουμ, ήταν επίσης από το Λουξεμβούργο και άκουγε στο όνομα… Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η δεύτερη υποψηφιότητα που κρίνεται ως επικρατέστερη είναι εκείνη του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Αρκετοί είναι όμως εκείνοι που βλέπουν δυσκολίες σε μια τέτοια υποψηφιότητα λόγω του εσωτερικού ρόλου του κ. Λεμέρ στη Γαλλία. Σημειώνεται ότι ο Λεμέρ είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του Μακρόν στη Γαλλία και εάν εκλεγεί πρόεδρος του Eurogroup θα πρέπει να εκτελεί και τα δύο καθήκοντα ταυτοχρόνως. Την ίδια στιγμή, τα χέρια του Μακρόν θα είναι δεμένα, καθώς θα πρέπει να τον διατηρήσει στη θέση του υπουργού Οικονομικών, αφού το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο αποτελεί προϋπόθεση για τη θέση του προέδρου του Eurogroup. Ο 48χρονος Λεμέρ θεωρείται πάντως οξυδερκής, φιλόδοξος και ικανός να ηγηθεί του Eurogroup. Όμως ορισμένοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο η προεδρία να καταλήξει στα χέρια της Γερμανίας ή της Γαλλίας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ΟΝΕ, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν κυρίαρχο ρόλο στη χάραξη της πολιτικής της ΕΕ. Άλλο ένα πρόβλημα όσον αφορά την υποψηφιότητα του Λεμέρ είναι το ότι η Γαλλία δεν έχει ακριβώς άσπιλο ιστορικό σε ό,τι αφορά την τήρηση των στόχων που είχαν οριστεί την τελευταία δεκαετία. Γερμανοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν κατ’ ανάγκη την υποψηφιότητα του Λεμέρ, αλλά έχουν δηλώσει πως θα προτιμούσαν να αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών μιας από τις μικρότερες χώρες. Σημειώνεται πάντως ότι ο Λεμέρ θα βρεθεί στο Βερολίνο την Τετάρτη για να βολιδοσκοπήσει, μεταξύ άλλων, τις γερμανικές διαθέσεις.

Το τρίτο όνομα που ακούγεται είναι εκείνο του σλοβάκου υπουργού Οικονομικών Πίτερ Καζμίρ. Ο Καζμίρ πληροί τα βασικά κριτήρια, καθώς προέρχεται από την οικογένεια της Κεντροαριστεράς, ανήκει σε ένα από τα νεότερα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και έχει «περγαμηνές» στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών της Σλοβακίας. Στα κατά συγκαταλέγεται, σύμφωνα με ορισμένους, η στενή σχέση και ταύτιση με τις θέσεις του Βερολίνου για σκληρή γραμμή στους προϋπολογισμούς και τα δημοσιονομικά.

Σύμφωνα πάντως με ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στους Financial Times, υπάρχει ένας παράγοντας που θα μπορούσε να καθυστερήσει την εκλογή και αυτός δεν είναι άλλος από τις συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Στην περίπτωση που οι συζητήσεις αυτές τραβήξουν και μετά τον Δεκέμβριο, δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές εάν το Eurogroup θα προχωρήσει στη σχετική ψήφο ή θα περιμένει τον νέο γερμανό υπουργό Οικονομικών. Σημειώνεται ότι μέχρι τότε, χρέη υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών στη Γερμανία εκτελεί ο Πίτερ Αλτμάιερ.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου