ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γρ. Προϋπολογισμού: Σε «ασφυξία» η οικονομία από τη φοροκεντρική πολιτική

γρ-προϋπολογισμού-σε-ασφυξία-η-οικο-246098

«Καμπανάκι» κρούει για ακόμη μια φορά το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για τις προοπτικές και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Στην έκθεση του, το γραφείο Προϋπολογισμού τοποθετείται επί όλων των μεγάλων ζητημάτων που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας από την περίφημη «καθαρή» έξοδο μέχρι την ανάγκη για επενδύσεις, ενώ προβαίνει και σε μια σειρά συστάσεων για να διατηρηθεί η ανάκαμψη.

«Ακόμη και μια “καθαρή” έξοδος στις αγορές δεν συνεπάγεται και έξοδο από κάθε επιτήρηση! Επίσης είναι πιθανόν αναγκαία προληπτική γραμμή στήριξης και ακόμη περισσότερο τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους θα συνοδεύονται από οικονομική εποπτεία» σημειώνεται στην έκθεση, αναφορικά με το θέμα της «καθαρής» εξόδου. Πρόκειται για μια θέση που έχει διατυπώσει κατ’επανάληψη και ο ίδιος ο επικεφαλής του γραφείου Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης αναφέρεται: «Επιπροσθέτως έχουμε δεσμευθεί σε σειρά συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων για τα χρόνια μετά το 2018 […] Στη συνέχεια, η χώρα θα πρέπει να διατηρήσει υψηλά (και μάλλον ανέφικτα) πρωτογενή πλεονάσματα της του 2% μέχρι το 2060!», Και προστίθεται: «Σημειώνουμε τέλος ότι η πλήρης έξοδος στις αγορές, αν επιτευχθεί, θα έχει κόστος, το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από τη στάση του ΔΝΤ (αν δηλαδή θα συμμετάσχει ως τότε στο ελληνικό πρόγραμμα ή αν θα αποχωρήσει χωρίς θόρυβο) και των ευρωπαϊκών θεσμών (μέσω κυρίως της ελάφρυνσης στην εξυπηρέτηση του χρέους)».

«Συναφώς, κρίσιμες αποφάσεις έχουν μετατεθεί για το 2018. Από τις δημοσιονομικές επιδόσεις ως τότε θα εξαρτηθεί αν θα χρειασθούν νέα μέτρα το 2018 και αν θα ενεργοποιηθούν νωρίτερα τα προβλεπόμενα για το 2019 -2020 μέτρα (περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου). Ανησυχία, ωστόσο, προκαλούν τα έσοδα από τη φορολογία» σημειώνεται στην έκθεση.

Το γραφείο Προϋπολογισμού σημειώνει επίσης ότι είναι αναγκαία η ελάφρυνση του χρέους, καθώς χωρίς αυτήν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. «Η ομαλή εφαρμογή του προγράμματος ως τον Αύγουστο 2018 είναι προϋπόθεση για να γίνει το επόμενο βήμα ελάφρυνσής του. Αυτή η ελάφρυνση είναι αναγκαία όχι τόσο γιατί σήμερα η επιβάρυνση του προϋπολογισμού για πληρωμή τόκων είναι δύσκολα διαχειρίσιμη (όπως δείχνει η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα), αλλά και διότι θα εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη μετά το 2021! Χωρίς σοβαρή ελάφρυνση, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει! Συνολικά, στην εξαετία 2021 – 2026 οι πληρωμές μόνο τόκων φτάνουν στο ποσό των € 84,3».

Ακόμη σημειώνει με νόημα ότι «η αναμενόμενη ανάκαμψη κινδυνεύει να απογοητεύσει ή διακοπεί αν δεν εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου και αν δεν γίνουν εκτεταμένες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα».

Τέλος προβαίνει και σε ορισμένες συστάσεις προς την κυβέρνηση, οι οποίες περιλαμβάνουν τις εξής: Να επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, στη διάχυση της καινοτομίας και, επομένως, της δυνητικής παραγωγικής ικανότητας, να εντείνει τις προσπάθειες για ρύθμιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να συνεχίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, μειώνοντας το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής στα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα, να ολοκληρώσει την επανεξέταση των κρατικών δαπανών (spending review), να εντείνει τις προσπάθειες κατά της φοροδιαφυγής, να ενθαρρύνει σαφή πρόοδο στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να αξιοποιήσει πλήρως, εγκαίρως και αποτελεσματικά όλες οι δυνητικές πηγές ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, να εκτελεί ομαλά τον προϋπολογισμό και να συνεχίσει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, χωρίς τη μαζική συσσώρευση νέων.

Σοβαρές αιχμές υπάρχουν ωστόσο για τη φορολογική πολιτική. «Στη βάση αυτή, και λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των φορολογικών μεγεθών στην Ελλάδα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα – και η οποία στηρίζεται στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης – λειτουργεί ως τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξή της χώρας. Η συνέχιση της φοροκεντρικής πολιτικής επιτείνει την κατάσταση «ασφυξίας» της οικονομίας ενώ σε πρακτικό επίπεδο μεγάλο μέρος των φόρων δεν εισπράττονται» σημειώνεται.

Διαβάστε τον πλήρες κείμενο της έκθεσης εδώ

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου