ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος στα «Paradise Papers»

πάνω-από-130-ονόματα-ελληνικού-ενδιαφέρο-247037

Περισσότερα από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος εμφανίζονται να συνδέονται με offshore εταιρείες που εντοπίζονται στα αρχεία της εταιρείας Appleby με έδρα τις Βερμούδες που αποκάλυψε η διεθνής σύμπραξη ερευνητών δημοσιογράφων (ICIJ).

Συγκεκριμένα μέσα στα 13,5 εκατομμύρια έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα και περιλαμβάνουν στοιχεία για 8 τρισ. ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους και offshore επενδύσεις, υπάρχουν και περισσότερα από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Όπως γράφει σήμερα το Έθνος, μεταξύ των ελληνικών ονομάτων που αναφέρονται στα «Paradise Papers», βρέθηκαν πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς.

Επίσης εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός εφοπλιστών οι οποίοι χρησιμοποιούν τις offshore για το στόλο τους και για να μειώσουν φορολογικά βάρη.

Ακόμα, εντοπίστηκαν υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράεπζες και στέλεχος τράπεζας που μετείχε σε offshore fund.

Και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις τους.

Στη διαρροή από την Appleby εντοπίζονται 252 καταχωρίσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα. Η πλειονότητα τους, που είναι διευθύνσεις επικοινωνίας ατόμων που συνδέονται με offshore εταιρείας, εντοπίζονται γεωγραφικά στην Αθήνα και στον Πειραιά. Άλλες περιοχές της Αττικής που εμφανίζονται στα αρχεία είναι η Εκάλη, η Πολιτεία, ο Διόνυσος, το Παλαιό και το Νέο Φάληρο, το Μαρούσι, η Γλυφάδα, η Αγ. Παρασκευή, η Κηφισιά, η Βουλιαγμένη, η Βούλα, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, ο Αλιμος, τα Βριλήσσια, το Ψυχικό, η Νέα Ερυθραία και ο Βύρωνας.

Μάλιστα αναζητώντας κανείς τη λέξη «Ελλάδα» ανάμεσα στα 6,5 εκατ. Έγγραφα που διπέρρευσαν από τα εταιρικά μητρώα των 19 δικαιοδοσιών μυστικότητας, εντοπίστηκαν περισσότερα από 6.000 που περιείχαν τον συγκεκριμένο όρο. Αυτά προέρχονται από 13 δικαιοδοσίες, μεταξύ των οποίων η Μάλτα, η Αρούμπα, οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπέιντος, οι Βερμούδες, οι Νήσοι Κουκ, η Ντομινίκα, η Λαμπουάν, τα Νησιά Μάρσαλ, το Νησί Νέβις και η Αγία Λουκία. Οι περισσότερες εταιρείες εντοπίζονται στα αρχεία που προέρχονται από το μητρώο της Μάλτας, όπου ο όροςλ Ελλάδα εντοπίστηκε σε 6.553 έγγραφα.

Ο όρος «Ελλάδα» επίσης αναφέρεται σε περισσότερα από 19.000 έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από την Appleby και 678 από την Asiaciti Trust.

[newmoney.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου