ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα της ανεργίας, της ανασφάλειας & της απαισιοδοξίας

η-ελλάδα-της-ανεργίας-της-ανασφάλειας-247368

Mια σειρά εκθέσεων και μελετών που είδαν την τελευταία περίοδο το φως της δημοσιότητας καταγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα τις θλιβερές πρωτιές που σημειώνει η χώρα μας σε μια σειρά από τομείς, από την ανεργία, την υποαμειβόμενη εργασία και την ανασφάλεια που κατατρύχει τους εργαζόμενους μέχρι τις δυνατότητες του επιχειρείν ή την απαισιοδοξία των πολιτών για τις προοπτικές εξόδου από την κρίση.

Μια απλή παράθεσή τους αρκεί για να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος και το εύρος του προβλήματος. Σύμφωνα με την κωδικοποίηση της τελευταίας έρευνας του ΟΟΣΑ που έκανε ο ΣΕΒ, η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ με το ποσοστό να φτάνει στο 21,6% το β’ τρίμηνο του 2017. Από τους ανθρώπους σε εργάσιμη ηλικία 15-64 ετών, σε σχέση με τις χώρες του ΟΟΣΑ όπου 2 στους 3 εργάζονται (66,4%), στην Ελλάδα μόνο οι μισοί περίπου εργάζονται (50,8% το 2015, 53% το 2017). Ακόμη, το 16,1% των εργαζομένων αμείβονται με κάτω του 50% του διαμέσου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, με μέσο όρο ΟΟΣΑ 10,6%. Το 64,4% των εργαζομένων είναι καταπονημένοι (δουλεύουν πολύ με λίγα μέσα) και το 11,2% δουλεύει πάνω από 60 ώρες εβδομαδιαίως.

Αλλά και στο μέτωπο του επιχειρείν, της ευκολίας και των δυνατοτήτων που παρέχει η χώρα μας, αλλά και της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα δεν σημειώνει και τόσο καλά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας τράπεζας για την ευκολία του επιχειρείν, στην οποία η χώρα μας βρίσκεται μόλις στην 67η θέση, πίσω από χώρες όπως η Αλβανία. Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχη έκθεση που αφορούσε την ανταγωνιστικότητα, η οποία δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, η χώρα μας καταλαμβάνει την 87η θέση ανάμεσα σε 137 χώρες (Global Competitiveness Report – World Economic Forum).

Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς και τις έρευνες κοινής γνώμης που σχετίζονται με τις υποκειμενικές αντιλήψεις για την κρίση, η εικόνα απαισιοδοξίας που δημιουργείται είναι πραγματικά αποκαρδιωτική. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τις προηγούμενες ημέρες η Public Issue.

Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο Οκτωβρίου της εταιρίας, 8 στους 10 πολίτες, 78%, πιστεύουν σήμερα, ότι η κρίση στην Ελλάδα θα κρατήσει τουλάχιστον 5 χρόνια ακόμη. Μάλιστα, το 47%, δηλαδή σχεδόν οι μισοί Έλληνες είναι πεπεισμένοι ότι η κρίση θα διαρκέσει ακόμη πάνω από μια δεκαετία!

Τραγική η θέση του ανέργου στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ με το ποσοστό να φτάνει στο 21,6% το β’ τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που κωδικοποιεί ο ΣΕΒ. Οταν ένας έλληνας μένει άνεργος χάνει το 32% του εισοδήματος του όταν στην Ισπανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 26,6% στην Πορτογαλία 11,7% και ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 6,5%. Οι διαφορές αυτές ενσωματώνουν, αφενός τον κίνδυνο να χάσει κάποιος τη δουλειά του και τον αναμενόμενο χρόνο που θα παραμείνει άνεργος, και αφετέρου τη γενναιοδωρία του συστήματος καταβολής επιδομάτων ανεργίας. Η ανασφάλεια, που βιώνει ο Έλληνας εργαζόμενος είναι η μεγαλύτερη σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Από τους ανθρώπους σε εργάσιμη ηλικία 15-64 ετών, σε σχέση με τις χώρες του ΟΟΣΑ όπου 2 στους 3 εργάζονται (66,4%), στην Ελλάδα μόνο οι μισοί περίπου εργάζονται (50,8% το 2015, 53% το 2017), ή το 47,7% το 2015 εάν όλοι είχαν πλήρη απασχόληση. Οι έλληνες αμείβονται με 10,2 δολάρια ΗΠΑ την ώρα, όταν ο μέσος όρος ΟΟΣΑ είναι 16,5 δολάρια/ώρα, ενώ σε χώρες όπως η Τουρκία (5,6 δολάρια/ώρα), η Ρωσία (4,1 δολάρια/ώρα), η Πορτογαλία (8,6 δολάρια/ώρα), καθώς και πρώην κομμουνιστικές χώρες, οι αμοιβές των εργαζομένων είναι χαμηλότερες.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου