ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδυνατεί να πληρώσει εισφορές ένας στους τρεις επαγγελματίες

αδυνατεί-να-πληρώσει-εισφορές-ένας-στ-249716

Την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι ασφαλισμένοι φωτογραφίζουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα Ταμεία με την κατάσταση να οδεύει προς το χειρότερο λόγω της αλλαγής της βάσης υπολογισμού των εισφορών η οποία θα εφαρμοστεί τον επόμενο χρόνο και θα επιβαρύνει περισσότερο τουλάχιστον έως 130%, 1,5 εκατ. απασχολούμενους.

Ηδη ένας στους τρεις δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές του με αποτέλεσμα να αποκλείεται από περίθαλψη και ασφαλιστική ενημερότητα με το μέλλον να προδιαγράφεται ακόμη μελανότερο, αφού από το 2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων και όχι επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος που ισχύει σήμερα.

Η αδυναμία στην πληρωμή των εισφορών καταγράφεται σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες, με τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν αυξηθεί κατά 179% μέσα στη διετία.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 250.000 αυτοαπασχολούμενοι δεν μπόρεσαν τους προηγούμενους μήνες να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, αποκλειόμενοι από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφαλιστική ενημερότητα.

Συγκεκριμένα από τους 673.000 ελεύθερους επαγγελματίες, ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), 35% έως 40% δεν κατάφεραν λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης την οποία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν να καταβάλουν το μηνιαίο ασφαλιστικό χαράτσι του 26,9% υπέρ του κλάδου της κύριας ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης.

Αυτό καταδεικνύει το μέγεθος της αστοχίας της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να συνδέσει τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα. Σε συνδυασμό και με την υπέρμετρη φορολογία οδήγησε την κατάσταση στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της ενίσχυσης των ταμείων με έσοδα.

Εγκλωβισμένη στις ατυχείς επιλογές της η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει τη στάση πληρωμών και να τονώσει τα έσοδα τρέχει τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Να σημειωθεί ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι το 2014 τα ληξιπρόθεσμα ανέρχονταν στα 10,9 δισ. ευρώ και τώρα έχουν τριπλασιαστεί στα 30,5 δισ. καταγράφοντας αύξηση 179%.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου