ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν αποκλείει νέα μέτρα η Κομισιόν

δεν-αποκλείει-νέα-μέτρα-η-κομισιόν-495508

 

Τα στοιχεία της Ελλάδας για το έλλειμμα και το χρέος της περιόδου 2006-2009 θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω αυτόν το μήνα, μετά τους ελέγχους που πραγματοποίησε η Eurostat, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ως προς το ύψος της αναθεώρησης ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια το μέγεθός της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαμορφώθηκε τελικά στο 15,1% του ΑΕΠ από 13,8% που είχε αρχικά υπολογιστεί. Πάντως το οικονομικό επιτελείο σημειώνει ότι η δημοσιονομική επίπτωση είναι μικρή και δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα.

Επίσης, τόνισε ότι «θα ήταν πρόωρο να μιλήσουμε για επιπτώσεις», ερωτηθείς εάν είναι δυνατόν να προκύψει και αναθεώρηση του Μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, χωρίς, όμως, να αποκλείει το ενδεχόμενο.

«Τα στοιχεία για το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος θα αναθεωρηθούν ανοδικά», είπε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, σύμφωνα με το Reuters.

O εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε, ότι όπως η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία είχε υπογραμμίσει κατά την προηγούμενη κοινοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών-μελών της ΕΕ που έγινε τον Απρίλιο, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της χώρας είναι αναθεωρήσιμα, δεδομένου ότι η Eurostat εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις σε σχέση με την ακρίβεια των ελληνικών στοιχείων.

«Τον Απρίλιο του 2010 η Eurostat εξέφρασε επιφυλάξεις για την ποιότητα των στοιχείων που υπέβαλε η Ελλάδα. Έκτοτε, η Eurostat προχώρησε σε αρκετούς ελέγχους», είπε ο κ. Αλταφάζ.

Όπως πρόσθεσε, ο κ. Αλταφάζ συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες μετά τους ελέγχους και κατά συνέπεια ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν έδωσε εντολή να μεταβούν και άλλα στελέχη της Eurostat στην Αθήνα.

«Ο Επίτροπος Ρεν ζήτησε από την Eurostat να ενισχύσει το δυναμικό της στην Ελλάδα με σκοπό να αποσαφηνίσουν τα ελληνικά στοιχεία. Θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος», σημείωσε.

Όπως συμπλήρωσε, αντιπροσωπεία της Eurostat, της οποίας οι αρμοδιότητες έχουν ενισχυθεί σημαντικά από τον περασμένο Αύγουστο, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα και σε απόλυτη συνεργασία με τις ελληνικές στατιστικές αρχές επιχειρούν να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τα ακριβή δημοσιονομικά στοιχεία.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε, ότι κατά πάσα πιθανότητα το πρόβλημα θα λυθεί εντός του μηνός (πιθανότατα στις 22 Οκτωβρίου) και ότι προς το σκοπό αυτό ενισχύεται το δυναμικό της Eurostat στην Αθήνα.

Ως προς το ύψος της ενδεχόμενης αναθεώρησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός, λέγοντας ότι τα στοιχεία κατά πάσα πιθανότητα θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια την αναθεώρηση.

«Δεν μπορώ να πω εάν θα πρόκειται για μεγάλη ή μέτρια αύξηση. Θα υπάρξει σαφώς ανοδική αναθεώρηση» είπε ο κ. Αλταφάζ.

Ερωτηθείς αν από την αναθεώρηση αυτή, είναι δυνατόν να προκύψει και αναθεώρηση του Μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος εμφανίστηκε επίσης επιφυλακτικός, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναμείνει κανείς τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία.

«Θα ήταν πρόωρο να μιλήσουμε για τις επιπτώσεις» τόνισε.

Πάντως από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η αναθεώρηση δεν αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο έλλειμμα του 2010, και απέκλεισε την λήψη νέων μέτρων.

 
Οχι νέα μέτρα φέτος
Δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα για το 2010 εάν διαπιστωθεί αυξημένο έλλειμμα για το 2009 από τη Εurostat, ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Ο ίδιος αποσυνέδεσε το χρόνο ανακοίνωσης των αποφάσεων για το ΦΠΑ με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, λέγοντας ότι δεν έχουν γίνει ακόμη ανακοινώσεις επειδή εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια.

«Εάν διαπιστωθεί ότι είναι αυξημένο το έλλειμμα για το 2009, ελάχιστη επίπτωση θα έχει για το 2010 και άρα δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε νέα μέτρα και μάλιστα εξ αυτού του λόγου», τόνισε ο Γ. Πεταλωτής, ενώ ερωτηθείς σχετικά επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι με την πολιτική της η χώρα θα μπορεί να βγει στις αγορές πιο γρήγορα από όσο υπολογίζει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι το προσχέδιο Προϋπολογισμού που κατατέθηκε δεν είναι εικονικό, αλλά έχει βάθος τριετίας και είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής δουλειάς, που έγινε αυτό το διάστημα.

Επιπλέον, υπογράμμισε «ότι θα καταδειχτεί στον οριστικό προϋπολογισμό ότι πλέον έχουμε να κάνουμε με αξιόπιστη πολιτική», λέγοντας επίσης πως «δεν προκύπτει ότι είναι προϋπολογισμός φόρων γιατί τίθεται στο πλαίσιο του ξεπεράσματος της κρίσης».

«Είμαστε σίγουροι ότι τηρώντας το πρόγραμμά μας απαρέγκλιτα θα υπάρχει μείωση της ανεργίας κι η ύφεση θα μετατραπεί σε νέο μοντέλο ανάπτυξης» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου