ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατροί και χειρουργοί στο στόχαστρο της εφορίας, με δόκανο νέου τύπου

γιατροί-και-χειρουργοί-στο-στόχαστρο-264364

Άλλα κόλπα, με δόκανο νέου τύπου σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων στήνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μετά από τα μάλλον απογοητευτικά αποτελέσματα των προληπτικών ελέγχων, που πραγματοποιήθηκαν με την… κλασική μέθοδο της αιφνιδιαστικής επίσκεψης σε ιατρεία.

Η απόφαση για αλλαγή του ελεγκτικού μοντέλου ελήφθη μετά από την εκτίμηση- βάσει ανάλυσης δεδομένων- ότι η εντοπισμένη και καταγεγραμμένη φοροδιαφυγή στον κλάδο, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Στο πρώτο στάδιο, επιλέγονται δειγματοληπτικά παθολόγοι, οδοντίατροι, δερματολόγοι, γυναικολόγοι, ΩΡΛ, χειρουργοί και ακολούθως εκδίδεται εντολή ελέγχου.

Η πρώτη μέθοδος, που ήδη χρησιμοποιούν οι Ράμπο της εφορίας, προβλέπει… καραούλι διαρκείας, δηλαδή διακριτική παρακολούθηση 20- 30 ημερών έξω από τα ιατρεία, όπου γίνεται καταγραφή των στοιχείων των ασθενών- πελατών κατά την έξοδο τους, φυσικά με τη συγκατάθεση τους. Αφού συλλεχθεί μεγάλος αριθμός τέτοιων δεδομένων, γίνεται επίσκεψη των εφοριακών στο ιατρείο και διασταύρωση αυτών των στοιχείων με τις αποδείξεις, που έχει κόψει ο γιατρός στο επίμαχο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται δικαιολογίες του τύπου «δεν πρόλαβα να την κόψω» που ήταν συνήθεις κατά τους ελέγχους που γίνονταν επί τόπου και εφάπαξ.

Οι έλεγχοι δεν περιορίζονται, όμως, στα ιατρεία. Η εφορία απλώνει «δίχτυα» και αναζητά στοιχεία κατ’ αρχάς από τις κλινικές, με τις οποίες συνεργάζονται γιατροί. Ποια είναι η στόχευση; Να καταγραφούν χειρουργεία και κάθε είδους επεμβάσεις, χωρίς να τίθεται ζήτημα ιατρικού απορρήτου, καθώς αυτό που ενδιαφέρει είναι ο αριθμός των χειρουργείων ανά γιατρό. Και αυτά τα δεδομένα, θα διασταυρώνονται στη συνέχεια με τα εισοδήματα που δηλώνουν οι ελεγχόμενοι γιατροί.

Η ελεγκτική διαδικασία δεν σταματά εκεί. Ο κλοιός σφίγγει ακόμα περισσότερο, καθώς η εφορία βάζει στο παιχνίδι και στις ασφαλιστικές εταιρίες, όπου οι ασθενείς δηλώνουν ιατρικές δαπάνες. Έτσι, οι αμοιβές που δικαιολογούν επιστροφές από την ασφάλεια, θα διασταυρώνονται με τις αντίστοιχες αποδείξεις που εκδίδουν οι γιατροί.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου