ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oδικός χάρτης με αγκάθια για τρίτη αξιολόγηση και χρέος

oδικός-χάρτης-με-αγκάθια-για-τρίτη-αξιο-273432

Αρχίζει το …ματς. Μετά και τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τα κλιμάκια των δανειστών αρχίζουν να ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για την Αθήνα.

Αναμένονται στην ελληνική πρωτεύουσα το επόμενο Σαββατοκύριακο ώστε από τις 23 Οκτωβρίου να πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των διαβουλεύσεων με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ο οποίος και θα διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα. Από τις δημόσιες δηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες αλλά και από τα όσα άκουσαν οι δύο Έλληνες υπουργοί βγήκαν παρήγορα μηνύματα: πρώτον δεν ζητούνται νέα μέτρα τουλάχιστον όχι στην έκταση που θα μπορούσε να υποθέσει κανείς βλέποντας το ΔΝΤ να επιμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 δεν θα ξεπεράσει το 2,2%. Δεύτερον, η υπόθεση του χρέους φαίνεται να μην εμπλέκεται με την 3η αξιολόγηση θέμα που από μόνο του θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και ασυμφωνία ειδικά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αν σε αυτά τα στοιχεία προστεθεί και η συμφωνία που έχει ήδη επιτευχθεί για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, προκύπτει ότι η 3ηαξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.

Βέβαια, η… μπάλα πηγαίνει πλέον στην ελληνική περιοχή καθώς η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να εκπληρώσει 95 προαπαιτούμενα μέσα σε έξι εβδομάδες. Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί μόνο 15, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να υπάρξει υπερπαραγωγή υπουργικών αποφάσεων, εγκυκλίων και νομοθετικών διατάξεων αλλά και να ξεπεραστούν με συνοπτικές διαδικασίες οι όποιες αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων αλλά και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Αυτή είναι και η μεγάλη «παγίδα» των δανειστών. Έβγαλαν εκτός σκηνικού όλα τα άλλοθι που θα μπορούσε να επικαλεστεί η κυβέρνηση και την έφεραν προ των ευθυνών της:

1. Mέτρα το ΔΝΤ δεν θα ζητήσει πέραν των συμφωνηθέντων. Στα συμφωνηθέντα βέβαια είναι και η κατάργηση του ειδικού επιδόματος των πολυτέκνων που από μόνο του θα πυροδοτήσει αντιδράσεις όπως και το σύνολο της μεταρρύθμισης των κοινωνικών επιδομάτων.

2. Tο θέμα των τραπεζών και των crash test δεν θα απασχολήσει περισσότερο. Βέβαια, η ελληνική πλευρά θα κληθεί να αποδείξει ότι θα προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και τα μέτρα για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων.

3.Το χρέος φαίνεται ότι δεν θα μπει ως «προαπαιτούμενο» για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης με τη σχετική συζήτηση να μετατίθεται για το Φεβρουάριο. Και πάλι όμως, η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα πρέπει να δείξει πρόοδο στο μεγάλο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων το οποίο επίσης μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις. Η μεταφορά των ΔΕΚΟ στο υπεραταμείο, η ιδιωτικοποίηση των «νερών» με πιθανή την εκχώρηση του management κλπ δεν θα είναι παρεμβάσεις που θα προχωρήσουν εύκολα.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου