ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ΣτΕ σήμερα 23 προσφυγές κατά του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό

στο-στε-σήμερα-23-προσφυγές-κατά-του-νόμ-285914

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου θα συζητηθούν οι 23 προσφυγές για το σύνολό του νόμου Κατρούγκαλου πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις.

Ένα ρεύμα της οδού Πανεπιστημίου έχει κλείσει ενώ στο σημείο βρίσκονται και αστυνομικές δυνάμεις.

Όπως επισημαίνει το ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ., ήδη με κάτω από 500 ευρώ κύρια σύνταξη ζουν 1,2 εκατ. συνταξιούχοι, αφού ο νόμος Κατρούγκαλου -με τα 22 ψαλίδια- έφερε δραματικές μειώσεις στις συντάξεις. Δραματικές είναι οι μειώσεις στις επικουρικές, στις συντάξεις χηρείας, στο ΕΚΑΣ, στα εφάπαξ, στα μερίσματα κ.α. Οι μειώσεις στις συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου κυμαίνονται έως και 30%.

Στο πλευρό των συνταξιούχων τάσσονται ΓΣΕΕ και ΕΚΑ που υποστηρίζουν ότι μέχρι το 2019 και λόγω των περικοπών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου αναμένεται να χαθούν έως και τρεις συντάξεις. Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «οι δραματικές περικοπές στις συντάξεις, οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, οι απαράδεκτες διατάξεις περί χηρείας, η καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων, τα προβλήματα στην περίθαλψη και γενικότερα τα μνημονιακά μέτρα έχουν οδηγήσει στη φτώχεια και στην εξαθλίωση και τους απόμαχους της δουλειάς».

Τι θα συζητηθεί σήμερα στο ΣτΕ

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου, έπειτα από αναβολή, αναμένεται να συζητηθούν σήμερα 23 υποθέσεις κατά του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 με τον οποίο καθορίστηκε ο νέος τρόπος ασφάλισης (ασφαλιστικό), οι νέες ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών (μπλοκάκι) και ο ΕΦΚΑ.

Αρχικά, οι υποθέσεις αυτές ήταν να συζητηθούν τον περασμένο Ιούνιο αλλά τελικά αναβλήθηκαν για σήμερα.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει, μεταξύ άλλων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ΑΔΕΔΥ, Ενώσεις αποστράτων αξιωματικών, κ.λπ.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί, ως αντίθετος στο Σύνταγμα, στην πρώτη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016, όσο και οι υπουργικές αποφάσεις: 1) για τον υπολογισμό της βάσης υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών των απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από 1-1-2017, 2) για την προθεσμία καταβολής από 1-1-2017 των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένων, ελεύθερων επαγγελματιών κ.λπ., 3) για τον «κανονισμό Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)», κ.λπ.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου