ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετοιμάζονται για συγχωνεύσεις οι Τράπεζες

ετοιμάζονται-για-συγχωνεύσεις-οι-τρά-499449

Οι προχθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού από τη Νέα Υόρκη ότι στην Ελλάδα θα μείνουν μία κρατική και δύο, το πολύ 3 ιδιωτικές τράπεζες βάζουν στην τελική ευθεία τις συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών και δείχνουν πως μέσα στον Νοέμβριο θα έχουν οριστικοποιηθεί τα νέα σχήματα.

Εξάλλου, από μέρα σε μέρα αναμένονται και οι πρώτες εκτιμήσεις των τριών συμβούλων του Δημοσίου (Lazard, HSBC, Deutsche Bank) για την αξία των κρατικών συμμετοχών στις τράπεζες, καθώς και οι απόψεις τους για τις στρατηγικές επιλογές του Δημοσίου, οι οποίες θα πρέπει να «θωρακίζουν» την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος, την ανταγωνιστικότητα και κυρίως τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Μέχρι στιγμής στο τραπέζι έχουν πέσει τρεις προτάσεις:

Η πρόταση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα για διπλή εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας.

Η πρόταση του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θόδωρου Πανταλάκη για δημιουργία κρατικού πυλώνα με τη συνένωση ΑΤΕ, ΤΤ, Αττικής, Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η πρόταση του προέδρου της Τράπεζας Αττικής κ. Γιάννη Γαμβρίλη τα υγιή ταμεία του ΕΤΑΑ (μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί) να εξαγοράσουν το 42% της Αττικής που κατέχουν σήμερα το ΤΤ και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, και στη συνέχεια η Αττικής να συμπεριλάβει κάτω από την ομπρέλα της σειρά μικρότερων τραπεζών.

Η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις της στο τέλος του 2010 αρχές του 2011.

Στο μεταξύ, τα σενάρια για τραπεζικούς «γάμους» δίνουν και παίρνουν στην αγορά, χωρίς ωστόσο, όπως λένε τραπεζικά στελέχη, να μπορεί κανείς με σιγουριά να προεξοφλήσει τα «ζευγάρια» των νέων σχημάτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι διοικήσεις των Alpha Bank και Eurobank βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις, ενώ πολλοί τραπεζίτες θεωρούν ότι η συγκεκριμένη συνένωση μπορεί να αποδώσει.

Τα σενάρια θέλουν την Εθνική Τράπεζα, που προχωρεί σε αύξηση των κεφαλαίων της κατά 2,8 δισ. ευρώ, να «κερδίζει» το ΤΤ, στο οποίο ήδη κατέχει ποσοστό 6%. Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη της τραπεζικής αγοράς σημειώνουν πως μετά την αύξηση η ΕΤΕ θα είναι ούτως ή άλλως κυρίαρχη στην αγορά.

Οι φήμες

Επίσης, έντονες είναι για ενδεχόμενη συνένωση της Τράπεζας Πειραιώς με τη Marfin. Σύμφωνα με άλλα σενάρια, δεν αποκλείεται το ΤΤ να καταλήξει τελικά στην Τράπεζα Πειραιώς, ενδεχόμενο στο οποίο φέρεται να συναινεί και η ΕΤΕ. Αλλά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης επανέλαβε ότι η ΑΤΕ θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο και αυξάνονται οι πιθανότητες δημιουργίας κρατικού πυλώνα, με ή χωρίς το ΤΤ.

Τέλος, εντείνεται η φημολογία ότι πάνε για συνένωση και οι τράπεζες Εμπορική και Γενική, καθώς κάτι ανάλογο σκέφτονται να πράξουν και οι μητρικές τους Credit Agricole και Societe Generale, αντίστοιχα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου