ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Θα χρειαστεί σκληρή δουλειά για την γ΄ αξιολόγηση

eurogroup-θα-χρειαστεί-σκληρή-δουλειά-για-την-311424

Διπλό μήνυμα έστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προς την Αθήνα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup. Ως προς την αξιολόγηση οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν ταχύτερα βήματα, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε για την υπόθεση Γεωργίου, η οποία συνδέθηκε και με το θέμα της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Μιλώντας κατα τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ντάισελμπλουμ γνωστοποίησε ότι ο σχεδιασμός της τρίτης αξιολόγησης βρέθηκε στο τραπέζι του Eurogroup. Οι τεχνικές ομάδες είναι στην Αθήνα για να ετοιμάσουν το έδαφος ώστε αργότερα να ξεκινήσει γρήγορα η αξιολόγηση με στόχο να τελειώσει πριν το τέλος της χρονιάς, κάτι που είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών. Η Ελλάδα έκανε πολύ δρόμο και αυτό φάνηκε από την έξοδο από την διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, τόνισε.

Αναφορικά με το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ ξεκαθάρισε ότι εκφράστηκε από όλους «σοβαρή ανησυχία» για τις διώξεις κατά του Γεωργίου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν ζητάμε παρέμβαση ελληνικής κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, αλλά εκφράζουμε ανησυχίες για προεκτάσεις της υπόθεσης Γεωργίου, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Η Ελλάδα έκανε ένα σημαντικό βήμα με την επιστροφή της στις αγορές, σημείωσε από τη μεριά του ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Σεβόμαστε την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος αλλά αυτές οι υποθέσεις (σσ. Γεωργίου) προκαλούν ζημιά. Εάν δεν υπάρξει λύση θα πληγεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Βελτίωση έχει παρατηρηθεί στην κατάσταση των τραπεζών τις τελευταίες εβδομάδες, τόνισε από την πλευρά του το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, Benoit Coeure.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι έχει δει σημαντική βελτίωση στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα.

Παρατήρησε ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί σημαντικά η ενίσχυση από τον ELA, ενώ πρόσθεσε πως οι καταθέσεις έχουν αρχί΄σει να ανακάμπτουν μόλις πρόσφατα, και αυτό θα γίνει σταδιακά.

Υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να σταθεροποιηθούν το πρόγραμμα, για να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα. “Οι τράπεζες κάνουν προσπάθεια για να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους για τη μείωση των NPLs”, δήλωσε ο Coeure, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό να γίνει πλήρως λειτουργικοί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Επίσης, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να κάνουν οτιδήποτε δυνατό για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου