ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις –Δημόσιο: Το κρυφό ψαλίδι σε επικουρικές και εφάπαξ

συντάξεις-δημόσιο-το-κρυφό-ψαλίδι-σ-311949

Διάταξη – σφήνα αφαιρεί χρήματα από τους συνταξιούχους.

Η διάταξη του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ότι από 1/1/2017 και μετά δεν θα προσμετράται για τις συντάξιμες αποδοχές η προσωπική διαφορά.

Κάπως έτσι εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι χάνουν χρήματα. Ταυτόχρονα ανοίγει και ένα παράθυρο για την πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Ουσιαστικά αυτοί που χάνουν περισσότερα χρήματα με την διάταξη αυτή είναι οι υπάλληλοι εκείνοι οι οποίοι έχουν πολλά συντάξιμα χρόνια, αλλά και μεγάλες αποδοχές.

Ανάλογα με τον μισθό και την προσωπική διαφορά κάθε μήνα σταματούν να υπολογίζονται στα συντάξιμα ποσά από 50 ως και 400 ευρώ με αποτέλεσμα στις συντάξιμες αποδοχές να υπάρχουν στο μέλλον μειώσεις που κυμαίνονται από 20 ως και 50 ευρώ τον μήνα.

Ποιοι πλήττονται από τη διάταξη

Καθηγητές, γιατροί του ΕΣΥ, στρατιωτικοί, δικαστές και στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας θα χάσουν χρήματα από τη νέα Διάταξη.

Η σύνταξη θα υπολογίζεται από το μέσο όρο του καθαρού μισθού και όχι από το σύνολο του ποσού που λαμβάνουν μαζί με την προσωπική διαφορά.

Η διάταξη αυτή ισχύει μάλιστα αναδρομικά, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι αποχωρήσουν από 1/1/2017 και μετά θα πάρουν σύνταξη μειωμένη, καθώς αυτή θα υπολογίζεται με τον νέο τρόπο, επί του ποσού του του καθαρού μισθού και όχι επί του ποσού του συνόλου.

Δηλαδή, για έναν εργαζόμενο στο Δημόσιο με αποδοχές 1.700 ευρώ, εκ των οποίων τα 300 ευρώ είναι προσωπική διαφορά δεν θα υπολογιστεί για τον καθορισμό του ποσού της σύνταξής του το ποσό των 1.700 ευρώ, αλλά τα 1.400 ευρώ.

[newsit.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου