Ανάρπαστο το 100ετές ομόλογο της Αυστρίας

Τελευταία ενημέρωση: 2017-09-14, 12:36:26
Ανάρπαστο το 100ετές ομόλογο της Αυστρίας

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να αγοράσουν το κυβερνητικό ομόλογο της Αυστρίας το οποίο δεν θα αποπληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2117, κερδίζοντας τόκο μόλις 2,1% στην πορεία επέδειξαν οι επενδυτές, σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η απόφαση της Βιέννης να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου 100 ετών αποτελεί την πρώτη έκδοση ομολόγου 100 ετών στην Ευρωζώνη.

Η Αυστρία άντλησε συνολικά 3,5 δισ. ευρώ, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τράπεζα που συμμετείχε στην έκδοση, καθώς τα πολύ χαμηλά επιτόκια στην Ευρωζώνη βοήθησαν να τονωθεί η ζήτηση.

Η Αυστρία διέθεσε επίσης 4 δισ. ευρώ σε 5ετή ομόλογα την Τρίτη, με την απόδοση να διαμορφώνεται κοντά στο -0,2%.

Οι εκδόσεις με διάρκεια 100 ετών είναι πολύ σπάνιες.

Το περασμένο έτος, η Ιρλανδία και το Βέλγιο πούλησαν εκατονταετή ομόλογα μικρού ύψους σε ιδιωτικές τοποθετήσεις που προσφέρονται σε λίγους μόνο επενδυτές.
Η Αργεντινή και το Μεξικό έχουν επίσης προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων 100 ετών, το 2017 και 2015, αντίστοιχα.

Το παράδειγμα των κυβερνήσεων ακολουθούν το τελευταίο διάστημα και μεγάλες επιχειρήσεις. Το 2015 η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF προχώρησε στην έκδοση 100ετούς ομολόγου, ενώ είχε προηγηθεί ο ενεργειακός κολοσσός Electricité de France SA το 2014.

Η ισχυρή ζήτηση για χρέος τόσο μεγάλης διάρκειας αποτελεί ένδειξη πως οι επενδυτές θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και προετοιμάζεται για την περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, θα διατηρήσει τα επιτόκια της στα ιστορικά τους χαμηλά για πολύ καιρό ακόμα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi επανέλαβε εξάλλου στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της τράπεζας ότι τα βασικά επιτόκια αναμένεται πως «θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων που διενεργούμε».

[zougla.gr]

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
4
=