ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολιτική θύελλα για την αποχώρηση της Eldorado από την Ελλάδα

πολιτική-θύελλα-για-την-αποχώρηση-της-el-317275

Θύελλα αντιδράσεων και σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε με αφορμή την ανακοίνωση της εταιρείας Eldorado Gold ότι αποχωρεί από την Ελλάδα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών.

Η επένδυση στα μεταλλεία χρυσού με 2.500 εργαζόμενους βρίσκεται πλέον κυριολεκτικά στον αέρα και μάλιστα μία ημέρα μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ότι στόχος του είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα.

Η αντιπολίτευση εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα, υπουργοί, αλλά και σύμβουλοι του πρωθυπουργού, όπως ο περιβόητος Νίκος Καρανίκας, ούτε λίγο ούτε πολύ σπεύδουν να πανηγυρίσουν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της εταιρείας Τζόρτζ Μπερνς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας δήλωσε πως είναι πλέον αδύνατη η συνέχιση της επένδυσης στην Ελλάδα, επικρίνοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι αρνείται να συνεργαστεί.

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και χρόνια, κάνει τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση

«Μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα. Χίλιοι διακόσιοι εργαζόμενοι της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” οδηγούνται στην ανεργία. Άλλοι τόσοι, που η εταιρεία σχεδίαζε να προσλάβει, χάνουν την ελπίδα να αποκτήσουν δουλειά, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και χρόνια, κάνει τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση. Με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναστείλει, τελικά, τις εργασίες της. Η κυβέρνηση, με το γνωστό κυνισμό της, παίζει πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες των απλών ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους. Ενώ συνεχίζει να τραυματίζει την εικόνα της χώρας. Όλα όσα γίνονται, στέλνουν ένα πολύ εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αυταρχισμός και αυθαιρεσία. Και δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου, καθώς η Κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά αλλεπάλληλες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων. Καλώ την Κυβέρνηση, έστω και τώρα, να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί στις ζωές των ανθρώπων και να μεταβάλει τη στάση της.

Σε κάθε περίπτωση, δεσμεύομαι ότι η δική μου Κυβέρνηση θα βάλει οριστικό τέλος σε αυτές τις πρακτικές. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα γίνουν σεβαστές και οι νόμοι θα τηρούνται από όλους. Οι άνθρωποι θα ξαναβρούν τις δουλειές τους και η Ελλάδα θα γίνει, επιτέλους, μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις».

Κικίλιας: Ο Τσίπρας είναι σαν τον τυφώνα «Ίρμα»

Ο κ. Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε «από το στόμα του κυρίου Τσίπρα το Σαββατοκύριακα ειπώθηκαν τόσα ψέμματα που ντράπηκαν οι λέξεις.Το επενδυτικό κρεσέντο που έλεγε ο κ.Τσίπρας έρχεται με την Eldorado να αποχωρεί και την Ελληνικό ΑΕ που θα έφερνε τόσες θέσεις εργασίες να μην προχωράει την επένδυση. Ο κ.Τσιπρας για την Ελλάδα είναι ότι ο τυφώνας Ιρμα για την Αμερική -Καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμα του».

Γεννηματά: Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με ευθύνη της κυβέρνησης

«2500 εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία. Πριν αλέκτωρ λαλήσει … μια μεγάλη επιχείρηση κλείνει και το προσωπείο του φιλοεπενδυτή κ.Τσίπρα στη ΔΕΘ καταρρέει. Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης. Ιδεοληψίες, μικροκομματικά συμφέροντα και ανικανότητα καταδικάζουν τη χώρα», επεσήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:

«Καλούμε την ύστατη στιγμή την Κυβέρνηση να αλλάξει ρότα. Εμείς επιμένουμε στη γραμμή της ανάπτυξης και των επενδύσεων που σέβονται το περιβάλλον και εξασφαλίζουν εισόδημα και δουλειές στους Έλληνες και τις Ελληνίδες».

Θεοδωράκης: Εάν δεν αλλάξουν μυαλά, το μέλλον θα είναι μαύρο

«Οι χαρές και τα πανηγύρια για τον κ. Τσίπρα και την παρέα του στη Θεσσαλονίκη τελείωσαν. Ο λογαριασμός, όμως, θα σταλεί στις 4.000 οικογένειες που χάνουν τη δουλειά τους, χάνουν το ψωμί τους στη Χαλκιδική. Τα ατέλειωτα πήγαινε-έλα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε σχέση με τις επενδύσεις καταστρέφουν μεγάλες δουλειές στη χώρα», σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε:

«Εάν δεν αλλάξουν μυαλά, το μέλλον θα είναι μαύρο. Όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά που περιμένει να υπάρξουν επενδύσεις για να βρει δουλειά».

Μανιάτης: Υπεύθυνος και ένοχος ο κ. Τσίπρας

«Η σημερινή ανακοίνωση της Eldorado Gold για την αναστολή εργασιών κι επενδύσεων είναι η απάντηση της πραγματικής οικονομίας στους θεατρινισμούς του “Gr-invest”» αναφέρει χαρακτηριστικά σε γραπτή δήλωσή του ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΔΗΣΥ Γιάννης Μανιάτης.

«Ο υποκριτής πρωθυπουργός της χώρας Α. Τσίπρας, είναι προσωπικά υπεύθυνος κι ένοχος για την αποχώρηση του μεγαλύτερου ξένου επενδυτή στη χώρα, της ELDORADO, των Μεταλλείων Χαλκιδικής. Τα ψέματά του στη ΔΕΘ δεν άντεξαν ούτε για 24 ώρες. Η σημερινή ανακοίνωση της Eldorado Gold για την αναστολή εργασιών κι επενδύσεων είναι η απάντηση της πραγματικής οικονομίας στους θεατρινισμούς του “Gr-invest”.

Μια επένδυση των 3 δις€, που εμείς αδειοδοτήσαμε το 2011 με τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους, που επί ΣΥΡΙΖΑ δέχεται συνεχή πόλεμο δολιοφθοράς, που έχει δικαιωθεί 18 φορές στο Συμβούλιο Επικρατείας, που απασχολεί 2.500 εργαζόμενους.

Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να καταλάβει ότι ο ορυκτός μας πλούτος με τις 100.000 θέσεις εργασίας, το 3.4% του ΑΕΠ, τα 2 δις€ το χρόνο εξαγωγές, σηματοδοτεί τη σπουδαιότητα του κλάδου στην εθνική οικονομία. Πέραν της εμπάθειας, άγνοιας και ιδεοληψίας του, αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν έχει τη δυνατότητα και τη γνώση να κατανοήσει την πολυπλοκότητα μιας μεγάλης επένδυσης.

Εκεί που σταματάει η κοινήλογική αρχίζει η τυχοδιωκτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Γι’ αυτό και είναι πολιτική καταστροφής, φτώχειας κι αδιεξόδων.Καταθλιπτικά ιδεοληπτικοί, επαγγελματικά ανίκανοι, πανικόβλητοι ψεύτες, αγκαλιασμένοι οι Α. Τσίπρας και Π. Καμμένος καταστρέφουν τη χώρα.

Αντί να φεύγουν οι επενδυτές πρέπει να φύγει η κυβέρνηση! Είναι πλέον η ουσιαστικότερη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της χώρας».

Κουμουτσάκος: Οι επενδύσεις φεύγουν, η ανεργία

Μέσω Twitter σχολίασε ο Γιώργος Κουμουτσάκος την αναστολή των επενδύσεων της Eldorado Gold στην Ελλάδα. «Eldorado Gold. Οι επενδύσεις φεύγουν. Η ανεργία έρχεται», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο κ. Κουμουτσάκος.

Ερώτηση Λοβέρδου στη Βουλή

Να διευκρινίσει τη θέση της για την επένδυση της εταιρίας Eldorado Gold στη Χαλκιδική, καλεί την κυβέρνηση ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

Με ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ο κ. Λοβέρδος κάνει λόγο για αρνητικές εξελίξεις, υποστηρίζει ότι δυόμισι χρόνια «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει οδηγήσει την επένδυση προ του αξεπέραστου κινδύνου αποχώρησης του επενδυτή» και ζητά να μάθει «αν υπάρχει συμφωνία ή διαφωνία με τους επενδυτές για να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα προβλήματα».

«Εδώ και δύο μήνες μαθαίνουμε ότι σκοπεύετε να οδηγήσετε σε διαιτησία πτυχές της υπόθεσης, ενώ στελέχη της εταιρείας διευκρινίζουν με συνεντεύξεις τους πως αγνοούν το ακριβές θέμα της διαιτησίας» σημειώνει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ρωτά αν τελικά η κυβέρνηση είναι αντίθετη ή όχι με την συγκεκριμένη επένδυση.

Νίκος Καρανίκας: «Στα τσακίδια el dorado και να μην στεριώσεις πουθενά!»

Με μια προκλητική ανάρτηση, ο σύμβουλος «στρατηγικού σχεδιασμού» του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας έσπευσε να πανηγυρίσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook για την αποχώρηση της Eldorado Gold από την Ελλάδα.

“Η el dorado έκανε αυτό που μπορεί. Μόλυνση , καταστροφή του δάσους , διάλυση ανθρώπινων σχέσεων, εξαγορά συνειδήσεων. Η τοπική κοινωνία σήμερα πρέπει να βγει στον δρόμο. ..της αποχώρησης αυτής της εταιρίας και αυτου του “εργου” και να στηριξει της έξοδο της απο την χωρα μας, ώστε να γίνει πραγματικότητα η απειλή της. Στα τσακιδια el dorado και να μην στεριώσεις πουθενά”

Εξηγήσεις Σταθάκη: Πρωτοφανές να κρίνει πρωθυπουργούς και κόμματα

Η Eldorado γνώριζε πως οι άδειες που εκκρεμούν για την νόμιμη λειτουργία της θα δίνονταν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη και πως «δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες», ισχυρίζεται ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σχολιάζοντας την απόφασή της να αναστείλει τις επενδύσεις της στην χώρα μας.

Ο κύριος Σταθάκης παραθέτει, στην ανακοίνωσή του, τις αναφορές της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού δημοσίου και όπου περιγράφονται οι υποχρεώσεις της και στην συνέχεια ένα χρονοδιάγραμμα του τι έχει συμβεί από τον περασμένο Μάιο, όταν ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει προσφυγή στη διαιτησία, προκειμένου να επιλυθούν οι εκκρεμότητες της σύμβασης.

Σύμφωνα πάντα με τον κύριο Σταθάκη, «το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα εκκινήσει επίσημα τη διαδικασία της διαιτησίας έως τις 15 Σεπτέμβρη» και μέχρι τότε, ενώ έχει ήδη αδειοδοτηθεί το 60% του του υποέργου Σκουριών και το σύνολο της Ολυμπιάδας και «οι εκκρεμούσες άδειες της Ολυμπιάδας, όπως έχει αναγγελθεί από το Υπουργείο εδώ και ένα μήνα, θα δίνονταν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, εν γνώσει της εταιρείας», ώστε οι εργασίες να συνεχιστούν ώσπου να λήξει η διαιτησία.

«Οι επιλογές της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους είναι προφανώς δική της ευθύνη» αναφέρει η ανακοίνωση του Γιώργου Σταθάκη, και καταλήγει: «Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει Πρωθυπουργούς, Υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες».

Σκουρλέτης: Εχουν αλλεργία στα συμπεφωνημένα

«Πρόκειται για κάποια μορφή πίεσης ενόψει της παραπομπής των προβλημάτων της σύμβασης που έχει με το δημόσιο σε διαιτητικό όργανο», είπε στον Αlpha 989 ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Έκανε μάλιστα λόγο για αλλεργία της εταιρείας στα συμπεφωνημένα. Ο υπουργός παρατήρησε ότι πρόκειται για μια κίνηση εξαίρεσης σε αυτό που διαμορφώνεται ως εικόνα στον τομέα των επενδύσεων και ότι υπάρχει μια πολιτική διάσταση, καθώς το θέμα δεν προέκυψε το Σαββατοκύριακο.

Χαρακτήρισε στρεβλή την εικόνα ότι είχαν σταματήσει οι εργασίες και ότι μπλόκαρε η επένδυση εξαιτίας των δικών του ενεργειών ως υπουργού Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα με την επένδυση δεν ξεκίνησαν με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Kαμμένος: Επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οικολογικές καταστροφές δεν τις χρειάζεται η χώρα

Ερωτηθείς για την προαναγγελθείσα αποχώρηση της Eldorado Gold από την Ελλάδα, ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος τόνισε πως «δεν είναι ευχάριστη η αποχώρηση της ElDorado από την Ελλάδα αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει ένα τηρείται η νομοθεσία».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, σημείωσε ακόμη ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως εάν σεβαστούν τους κανόνες που θα πείσουν πως η επένδυση δεν θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Χαρούμενος θα ήμουν πάρα πολύ εάν η εταιρεία επιβεβαίωνε πως δεν υπάρξει περιβαλλοντική καταστροφή για την περιοχή της Χαλκιδικής. Επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οικολογικές καταστροφές δεν τις χρειάζεται η χώρα. Μακάρι να καθίσουν στο τραπέζι και να συνεχιστεί η επένδυση».

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι στις αρχές Αυγούστου ο Π. Καμμένος είχε χαρακτηρίσει την επένδυση στις Σκουριές ως «απάτη» και είχε καταγγείλλει «ξέπλυμα χρήματος», με την εταιρεία να απαντά ότι «επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός της», χαρακτηρίζοντας «βαριές» τις δηλώσεις του κ. Καμμένου. Είναι απαράδεκτο να λέγονται τέτοιες καταγγελίες τη στιγμή που η «Ελληνικός Χρυσός» έχει επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία».

Φέσσας: Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την επένδυση

«Συμφωνούμε με τον πρωθυπουργό και θα θέλαμε να γίνουν πράξεις αυτά που λέει». Με αυτή την φράση σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θοδωρής Φέσσας την ομιλία Τσίπρα στην ΔΕΘ και τις δηλώσεις του περί επιχειρηματικότητας και επενδύσεων. «Ό,τι γίνεται και είναι φιλεπενδυτικό και τελικά φιλεργατικό το αντιμετωπίζουμε θετικά. Αυτό θέλουμε τα τελευταία 110 χρόνια που υπάρχουμε (σ.σ. ως ΣΕΒ)» συμπλήρωσε ο κ. Φέσσας. Οπως είπε «υπάρχει δυναμικό για επενδύσεις, οι συνθήκες διαμορφώνονται ανάλογα με τη στιγμή».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση αποχώρησης της Eldorado Gold ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι υπάρχει ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει την επένδυση προσθέτοντας ότι ο ίδιος είναι διαθέσιμος να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην εταιρεία και την ελληνική κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι είναι κρίμα «που αντλούμε ένα μικρό ποσοστό των επενδύσεων που γίνονται στην Ελλάδα» ζητώντας ένα μόνο πράγμα: τη σταθερότητα.

Κληθείς να σχολίασει την επίσκεψη Γάλλων επιχειρηματιών με τον πρόεδρο της χώρας Εμμανουέλ Μακρόν ο κ. Φέσσας παρατήρησε αρχικά ότι «όταν οι επιχειρηματίες συνοδεύουν τους πολιτικούς ή έχουν προλειανεί το έδαφος ή αποτελούν μια σπίθα για να ανάψει μια φωτιά» για να προσθέσεις ότι «το ζήτημα είναι να τους εμπνεύσουμε και να μας εμπιστευθούνε».

«Η κυβέρνηση θέλει κάθε επένδυση που κινείται σε νόμιμα πλαίσια» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς

Ως «σήμα επιτάχυνσης της διαπραγμάτευσης και τελικής διαπραγμάτευσης» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς την ανακοίνωση της ELDORADO για την επένδυσή της και την αναστολή λειτουργίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε πως πρόκειται, με σκακιστικούς όρους, για μια «κίνηση επιθετικής στρατηγικής» και διερωτήθηκε γιατί, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε διαιτησία με το Δημόσιο, αποφάσισε να κάνει, σε αυτήν τη συγκυρία, αυτή την κίνηση.

«Η κυβέρνηση θέλει κάθε επένδυση που κινείται σε νόμιμα πλαίσια» σημείωσε ο κ. Μαντάς και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να δούμε όλες τις λεπτομέρειες και τι προβλέπεται από τους νόμους και το Σύνταγμα τους κράτους».

«Άμεσα λύση να δώσει η κυβέρνηση ώστε να μη ματαιωθεί η επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής», ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων

Να δώσει άμεσα λύση η κυβέρνηση ώστε να μη ματαιωθεί η επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής, ζήτησε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων , Γιώργος Καμίνης και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σε δηλώσεις του, μετά τον αγιασμό για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, στο 41ο Γυμνάσιο, στην πλατεία Αμερικής, όπου παρέστη νωρίς το πρωί, ο κ. Καμίνης επισήμανε τις επιπτώσεις που θα έχει η ματαίωση αυτής της μεγάλης επένδυσης, με την απώλεια μεταξύ άλλων εκατοντάδων θέσεων εργασίας. «Η περιοχή θα δοκιμαστεί πάρα πολύ σκληρά και γι αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει η κυβέρνηση αμέσως να φροντίσει η απόφαση αυτή της “Eldorado” να ανακληθεί. Δεν επιτρέπεται πια να αναλισκόμαστε σε διακηρύξεις και ευχολόγια για τις επενδύσεις, στην πράξη κρίνονται τα πράγματα και περιμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει λύση», τόνισε ο κ. Καμίνης.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου