ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νομοσχέδιο για τη θεσμική οργάνωση της αγοράς

νομοσχέδιο-για-τη-θεσμική-οργάνωση-τη-851206

Την προώθηση δύο «συμφώνων» προετοιμάζει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με το ένα να αφορά στην αύξηση της ρευστότητας στην αγορά και το δεύτερο σε μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, όπως είπε χθες ο Μ. Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη Τύπου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για τον εορτασμό της Ημέρας Εμπορίου.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι γερασμένο και τόνισε τη σημασία αναμόρφωσης των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρονται σήμερα, ενώ γενικότερα αναφερόμενος στο σύστημα χρηματοδότησης της αγοράς με επιδοτήσεις, ανέφερε ότι «δεν χρειαζόμαστε φιλοδωρήματα», αλλά στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για να βγούμε από την ύφεση.

Παράλληλα, τόνισε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα καταθέσει νομοσχέδιο για τη θεσμική οργάνωση της αγοράς, τον έλεγχο του υγιούς ανταγωνισμού, την προστασία των καταναλωτών και τις «δίκαιες τιμές».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι επί σειρά ετών η διαχείριση πόρων έχει οδηγήσει σε επενδύσεις χαμηλής ποιότητας και γνωστοποίησε ότι στο νέο αναπτυξιακό θα υπάρξουν κίνητρα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρόσθεσε ότι η κατάσταση αυτή οδήγησε και στη «δαιμονοποίηση» της επιχειρηματικότητας.

«Δεν θέλουμε να απλώσουμε ένα μεγάλο σεντόνι με επιδοτήσεις. Στοχευμένα να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις, προκειμένου να βγουν από την κρίση και να δημιουργήσουν ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο», είπε.

Τέλος, ο υπουργός σημείωσε ότι οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν τραπεζικό δανεισμό και αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο για την αναμόρφωση του συστήματος.

Δράσεις για στήριξη

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης έχει θέσει ως βασικές προτεραιότητες την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά σε συνεργασία με τις τράπεζες, την γρήγορη, διαφανή και αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στο πλαίσιο αυτό και στηριζόμενο ουσιαστικά στους άξονες του σχεδίου στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχε συντάξει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, το επιτελείο του κ. Χρυσοχοΐδη αναζητεί αποτελεσματικούς τρόπους ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από κοινοτικά προγράμματα και συγχρηματοδοτούμενες δράσεις.

Ειδικότερα εξετάζεται:

Η άμεση σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικότητας, με ίδια κεφάλαια ύψους 450 εκατ. ευρώ που θα προέρχονται στο σύνολό τους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013. Το εν λόγω Ταμείο θα χρηματοδότηση επενδύσεις συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια μέσω της μόχλευσης του ιδίου κεφαλαίου του με πόρους του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ειδικότερα, θα συμβάλει στη χορήγηση ευνοϊκών δανείων και άλλων προϊόντων σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους, στη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις που θα επενδύσουν για πράσινη φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη, για την καινοτομία, στη χρηματοδότηση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μελετά και την άμεση ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου Jeremie, προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων με τη χρήση επιστρεπτέων ενισχύσεων (δάνεια, εγγυήσεις, συμμετοχές σε επιχειρηματικά κεφάλαια κ.λ.π.).

Οι εν λόγω ενισχύσεις θα είναι ανακυκλούμενες, ήτοι θα επιτρέπουν τη συνεχή ανατροφοδότηση των πόρων που κατευθύνονται στις σχετικές δράσεις.

Αλλαγές στο ΤΕΜΠΜΕ

Την αναμόρφωση του τρίτου κύκλου προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ προωθούν οι τράπεζες, προκειμένου να ενταχθούν στις ρυθμίσεις όσες επιχειρήσεις έχουν βρεθεί με ακάλυπτες επιταγές τρίτων και παρουσιάζουν προβλήματα στη ρευστότητά τους εξαιτίας αυτής της δυσλειτουργίας.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, αναφέροντας τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με το προεδρείο της ΕΣΕΕ και άλλων παραγωγικών φορέων με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Η πρόταση που εξετάζεται από τις τράπεζες είναι να καλύψουν οι ίδιες το ποσό των ακάλυπτων επιταγών, για τις οποίες δεν ευθύνονται οι επιχειρηματίες και τους δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας.

Αποφασίσθηκε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας και σε 15 μέρες θα υπάρξει νέα συνάντηση για να εξεταστούν προτάσεις για την ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Από όλες τις πλευρές τονίστηκε η ανάγκη να αλλάξει ο τρίτος κύκλος του ΤΕΜΠΜΕ και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου