ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την υποδόση και την τρίτη αξιολόγηση

αντίστροφη-μέτρηση-για-την-υποδόση-κα-327889

Με το EWG που συνεδριάζει σήμερα ξεκινούν οι προεργασίες για την 3η αξιολόγηση

Με τη συνεδρίαση του EWG της Δευτέρας και τη συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη με τον Πιερ Μοσκοβισί την Τρίτη στις Βρυξέλλες ξεκινούν οι προεργασίες της τρίτης αξιολόγησης.

Σήμερα Δευτέρα, ο Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να ενημερώσει για την πρόοδο στην ικανοποίηση των προαπαιτουμένων για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης και κυρίως την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ.

Αύριο Τρίτη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συναντηθεί με τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο προκειμένου να συζητήσουν τις εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης χωρίς να αποκλείεται να τεθούν στο τραπέζι και τα επόμενα βήματα καθώς το πρόγραμμα λήγει σε λιγότερο από ένα χρόνο. Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα αρχίσουν να φτάνουν στην Αθήνα μετά τη ΔΕΘ, με στόχο να συλλέξουν τα απαιτούμενα στοιχεία αλλά και να προετοιμάσουν το έδαφος για την έλευση των επικεφαλής.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών αναμένονται τον Οκτώβριο στην Αθήνα και φυσικά μετά το πέρας των γερμανικών εκλογών, ούτως ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για τα ουσιαστικά ζητήματα. Άλλες σημαντικές ημερομηνίες για το προσεχές διάστημα χαρακτηρίζονται η 9η Οκτωβρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί Eurogroup στο Λουξεμβούργο, από τις 16 ως τις 20 Οκτωβρίου αναμένεται η άφιξη των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών στην Ελλάδα με νέο πρόσωπο στη θέση της Ντέλιας Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, ενώ στα Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου και της 4ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες θα εξεταστεί η πορεία της αξιολόγησης.

Για την ελληνική κυβέρνηση πάντως ως θετικός παράγοντας καταγράφεται η χρονική συγκυρία της έναρξης των διαπραγματεύσεων, σε μια περίοδο που το οικονομικό επιτελείο θα έχει μία καλή εικόνα της εξέλιξης του προϋπολογισμού του 2017, κυρίως σε ό,τι αφορά το σκέλος των εσόδων, αφού οι δαπάνες είναι γνωστό ότι διατηρούνται πλέον σε ικανοποιητικά επίπεδα και έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ενώ θα μπορεί να γίνει και μια σχετικά ικανοποιητική εκτίμηση για το πως θα κινηθεί και η επόμενη κρίσιμη χρονιά, οπότε και αναμένεται η έξοδος της χώρας μας από το μνημόνιο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου