ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση με την τρόικα για τον προϋπολογισμό

συνάντηση-με-την-τρόικα-για-τον-προϋπο-501663

Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας είχε ο Γ. Παπακωνσταντίνου χθες το απόγευμα, στο υπουργείο Οικονομικών, με αντικείμενο την υλοποίηση του τρέχοντος προϋπολογισμού και την κατάρτιση του νέου, αλλά και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Ο ενδιάμεσος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας ολοκληρώνεται με την αναχώρηση του κλιμακίου της τρόικας την Τετάρτη.
Έπεται ο νέος έλεγχος τον Οκτώβριο, με βάση τα αποτελέσματα του οποίου θα εγκριθεί η τρίτη δόση του δανείου τον Δεκέμβριο.
Όσον αφορά την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, η τρόικα εστιάζει τόσο στην υστέρηση των εσόδων και τον τρόπο κάλυψής της, αλλά και στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΟΤΑ), οι οποίες «απειλούν» να εξανεμίσουν το «μαξιλάρι» των περίπου 5 δισ. ευρώ στο σκέλος των δαπανών.
Για τον προϋπολογισμό του 2011, εξετάζεται η εξειδίκευση των φορολογικών μέτρων, όπως είναι η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 13% κατά πάσα πιθανότητα (μπορεί να αποδώσει περί το 1 δισ. ευρώ) και η εξίσωση των Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Επιπλέον, εξετάζονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις διαρθρωτικές αλλαγές (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, άνοιγμα αγοράς ενέργειας και αναδιάρθρωση των συγκοινωνιακών φορέων, αρχής γενομένης από τον ΟΣΕ), οι οποίες πρέπει να δρομολογηθούν έως το τέλος του έτους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου