ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταίο «χαρτί» η περαίωση για τα έσοδα

τελευταίο-χαρτί-η-περαίωση-για-τα-έσ-502143

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μαζικό κλείσιμο φορολογικών υποχρεώσεων που εκκρεμούν μέσω της περαίωσης για όλη την τελευταία δεκαετία.

Για το οικονομικό επιτελείο, πάντως, η περαίωση αντιμετωπίζεται ως μονόδρομος όχι μόνο για την εξασφάλιση επιπλέον εσόδων, εκεί όπου πάσχει η υλοποίηση του προγραμματισμού, αλλά και για να μην υποχρεωθεί να προχωρήσει σε νέα περικοπή των δημοσίων δαπανών, όπως απαιτεί η τρόϊκα για να περιοριστεί το έλλειμμα.

Τον «άσο» της περαίωσης έβγαλε το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα, για να σώσει τον φετινό προϋπολογισμό και να πετύχει έλλειμμα 8,1% του ΑΕΠ.

Με τον προϋπολογισμό του 2010 να έχει εγγράψει έως τώρα έσοδα 32,3 δισ. ευρώ και να αναζητούνται άλλα 20,2 δισ. ευρώ στο τελευταίο τετράμηνο του έτους, η απόκλιση μπορεί να φτάσει και τα 2,5 δισ. ευρώ στα τέλη του χρόνου, αν συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί αύξησης των εσόδων και δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα. Η διάσταση αυτή εξετάστηκε στο ραντεβού με την τρόικα, κατά το οποίο επιβεβαιώθηκε άλλη μια φορά το αυτονόητο της συγκράτησης του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο στόχο του Μνημονίου, δηλαδή στο 8,1% του ΑΕΠ.

Η τρόικα είδε θετικά την πρόταση του οικονομικού επιτελείου να δώσει τέλος στο «άγνωστο» φορολογικό παρελθόν, κάνοντας νέα αρχή. Περισσότεροι από 1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις καλούνται να εισφέρουν τον οβολό τους στον προϋπολογισμό, έναντι φορολογικής αμνηστίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το κονδύλι που μπορεί να εισπραχθεί φέτος «αγγίζει» τα 600 εκατ. ευρώ, με συνολικό στόχο τα 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή τα υπόλοιπα 900 εκατ. ευρώ θα είναι το «μαξιλάρι» του 2011. Το ύψος του τζίρου μέχρι του οποίου θα ενταχθούν οι επιτηδευματίες στη ρύθμιση, θα κρίνει και το τελικό ύψος των εσόδων. Εκείνο που προέχει σε αυτή τη φάση είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την άμεση -αν είναι δυνατόν και στις αρχές Οκτωβρίου- αποστολή των σημειωμάτων της περαίωσης, ώστε να εισπραχθούν τουλάχιστον δύο δόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

ΚΚΕ: Επιβράβευση για τους μεγαλοοφειλέτες

Ως νέο χαράτσι για τους μικρούς βιοτέχνες και επιβράβευση για τους μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν δισεκατομμύρια ευρώ χαρακτηρίζει την ρύθμιση της περαίωσης που προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών, το γραφείο τύπου του ΚΚΕ.

Όπως τονίζει "για τους μικρούς βιοτέχνες και τους εμπόρους αποτελεί ένα νέο χαράτσι που τους οδηγεί στην απόγνωση". Αντίθετα υποστηρίζει πως "για τους μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν στην εφορία δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ απολαμβάνουν τεράστιες φοροαπαλλαγές και προνόμια, είναι επιβράβευση".

Τέλος κάνει λόγο για ανάγκη συμμαχίας των εργαζομένων και των μικρομεσαίων κατά των μονοπωλίων και των κομμάτων που τα υπηρετούν.

ΣΥΝ: Σκάνδαλο η περαίωση

Η κυβέρνηση εγκατέλειψε πολύ εύκολα την διακήρυξη της για συστηματικούς ελέγχους με την εφαρμογή των χαριστικών περαιώσεων, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΝ.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτηρίζει σκάνδαλο την περαίωση "όχι για τα μικρομάγαζα των λίγων εκατοντάδων ευρώ αλλά για τους συστηματικούς φοροφυγάδες που τώρα μπορούν να πίνουν στην υγειά των κορόιδων και να χλευάζουν την κοινωνία που δοκιμάζεται".

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η νέα ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς μπορεί το σκεπτικό της περαίωσης να θέλει το παρελθόν να κλείσει, πλην όμως τέτοιου είδους ρυθμίσεις δίνουν συγχωροχάρτι και σε φοροφυγάδες.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου