ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντληση κεφαλαίων από τους ομογενείς

αντληση-κεφαλαίων-από-τους-ομογενείς-503468

Μηνύματα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία εκπέμπει με συνεντεύξεις του σε μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, ο υπουργός Οικονομικών. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο Reuters, δήλωσε ότι σχεδιάζεται η έκδοση ομολόγων του Δημοσίου για τους Έλληνες του εξωτερικού, καθώς και ότι η χώρα αναμένεται να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές ομολόγων μέσα στο 2011.
Πρόσθεσε ότι η χώρα μας θα πετύχει το στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ το 2010.
Αναφερόμενος στη στάση των ξένων επενδυτών, είπε ότι οι αγορές ήταν επιφυλακτικές απέναντι στην Ελλάδα και μόλις τώρα, αφού είδαν τα πρώτα αποτελέσματα, αρχίζουν να πιστεύουν ότι η χώρα θα παραμείνει σταθερή στην πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
"Οι αγορές τιμολογούν τα ελληνικά ομόλογα με τρόπο που δεν είναι συμβατός με τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "είναι σημαντικό να δουν ότι πήγε καλά η χθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων".
"Αν δεν είχαμε προχωρήσει στην έκδοση των γραμματίων, θα έπρεπε να δανειστούμε από τους πιστωτές μας , την ΕΕ και το ΔΝΤ, με επιτόκιο 5%", παρατήρησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι "κάθε επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό, είναι χρήσιμο".
Σχετικά με την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "σχεδιάζουμε να γίνει τον επόμενο χρόνο, αλλά ο ακριβής χρόνος θα εξαρτηθεί, όπως είναι φυσικό, από την κατάσταση των αγορών".
Αναφορικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα, υπογράμμισε ότι "το έχουμε μειώσει κατά 7 δισ. ευρώ και είμαστε εντός του στόχου που έχουμε θέσει να το μειώσουμε κατά 12 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους".
Η συνέντευξη δόθηκε στο Λονδίνο, στο περιθώριο των συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας για να τους παρουσιάσει την πρόοδο στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. "Σχεδιάζουμε το αποκαλούμενο "ομόλογο της διασποράς" και θεωρούμε ότι θα έχουμε επιτυχία", είπε.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει παραχωρήσει, επίσης, συνεντεύξεις στους TIMES στο τηλεοπτικό κανάλι Bloomberg, στον Economist και στη Wall Street Journal.
Την Πέμπτη ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με διεθνείς επενδυτές και με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ. Το απόγευμα της Πέμπτης, ο υπουργός θα βρίσκεται στη Φρανκφούρτη, όπου, εκτός από το road show με διεθνείς επενδυτές, θα συναντηθεί με και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου