ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από την Ελλάδα στο εξωτερικό οι καταθέσεις

από-την-ελλάδα-στο-εξωτερικό-οι-καταθέ-504923

Η μείωση των αποταμιεύσεων πλέον των 25 δισ. ευρώ και οι φόβοι των τραπεζιτών ότι έως το τέλος του έτους θα χαθούν και άλλες καταθέσεις οδήγησαν σε νέα αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, πολλές τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκια καταθέσεων έως και 2 μονάδες σε σχέση με τον μήνα Ιούλιο σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συγκρατήσουν τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, αν και ένα μεγάλο μέρος από τις αποταμιεύσεις χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή υποχρεώσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Με βάση τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου, από την Ελλάδα υπήρξε εκροή 22 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα έχουν φύγει από τις τράπεζες περίπου 35 δισ. ευρώ με την Alpha και την Εurobank να έχουν τη μεγαλύτερη εκροή (πάνω από 3 δισ. ευρώ), ενώ αντίθετα η Κύπρου είχε τη μεγαλύτερη εισροή περίπου 4 δισ., όπως και η Marfin που αύξησε τις καταθέσεις της κατά 1,45 δισ. ευρώ.
Σήμερα οι τράπεζες δίνουν επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις που φθάνουν στο 3,95% για ποσά 5.000 έως 50.000 ευρώ 12μηνης διάρκειας, επιτόκιο πάρα πολύ υψηλό σε σχέση με αυτά που ίσχυαν πριν από έναν χρόνο και περίπου εφάμιλλα με αυτά που έδιναν οι τράπεζες στο ξεκίνημα της κρίσης το 2008.
Για μεγαλύτερα ποσά οι καταθέτες μπορούν να διαπραγματευτούν μεγαλύτερα επιτόκια, αν και η τάση πριν από περίπου 2 μήνες ήταν να αποκλιμακωθούν. Τότε, οι τραπεζίτες υποστήριζαν πως πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια ώστε να είναι πιο λογικά και συμβατά με της Ευρώπης για να μεταφερθεί αυτό και στα επιτόκια δανεισμού. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τον Ιούλιο το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε σημαντική άνοδο 10 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,71%.
Το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από τα νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη όσο και το επιτόκιο των αντίστοιχων καταθέσεων από επιχειρήσεις, παρουσίασαν σημαντική άνοδο τον Ιούλιο του 2010 (κατά 26 και 33 μ.β. αντίστοιχα) και διαμορφώθηκαν στο 3,31% και 3,55% αντίστοιχα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου