ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτική «ευκαιρία» τα ελληνικά ομόλογα

επενδυτική-ευκαιρία-τα-ελληνικά-ομ-505618

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν είναι πλέον «αιτία φόβου», καθώς η Ελλάδα οδεύει στην κατεύθυνση να ανταποκριθεί στον φετινό στόχο για τη μείωση του ελλείμματος, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο Bloomberg.
«Νιώθουμε σίγουροι ότι με βάση την κατάσταση στην οποία είμαστε αυτή τη στιγμή δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα για να επιτύχουμε τον στόχο» μείωση του ελλείμματος, τόνισε.
Αυτό θα εξασφαλίσει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2011 και να πείσει τους επενδυτές ότι τα ομόλογα της «γίνονται τώρα μία ευκαιρία, παρά κάτι για το οποίο θα πρέπει να φοβάται κανείς», προσέθεσε.
Ο στόχος για το έλλειμμα είναι 8,1% του ΑΕΠ φέτος και 7,6% το 2011. Το επιτόκιο του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς είναι στο 11,70% περίπου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ακόμα ότι η κατάσταση στο μέτωπο των κρατικών εσόδων θα έχει βελτιωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ για τα υψηλά επιτόκια αναφέρει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγορές περιμένουν να δουν αν η Ελλάδα ανταποκριθεί στους στόχους της για το έλλειμμα.
Σχετικά με τις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, ο υπουργός Οικονομικών λέει ότι οι εκδόσεις θα έχουν διάρκεια 3 ή 6 μηνών, παρά 12.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, καθώς μία τέτοια κίνηση θα ήταν «απολύτως καταστροφική» και προβλέπει ότι η ύφεση θα είναι χαμηλότερη του 4% φέτος.
Επίσης, τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να λάβει οποιαδήποτε μέτρα που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις που γίνονται με την τρόικα, ώστε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις σε μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ.
Το 2011 η ανάγκη για τη λήψη νέων μέτρων θα είναι μικρότερη, σημείωσε, καθώς θα αρχίσουν να αποτυπώνονται τα αποτελέσματα των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί, ενώ δεν απέκλεισε και τροποποιήσεις ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου